I dag er det 27 politidistrikter i Norge, men nå har Politidirektoratet foreslått for Justis- og beredskapsdepartementet at det i fremtiden kun kommer til å være ni politidistrikter.

Dette skriver Politiforum.no på sine nettsider.

Ifølge Politiforum ønsket Politidirektroratet ti distriker, ettersom det nå ser ut til å bli ni går Politidirektoratet mest sannsynlig for en revidert versjon av det som kalles "mellommodellen".

- Det stemmer at vi har anbefalt ni politidistrikter til departementet, sier beredskapsdirektør i Politidirektoratet, Kaare Songstad til Politiforum.

Bakgrunnen for at antallet nå blir bekreftet er at stabene i politidistriktene i høst skal på kurs ved Politihøgskolen. Men stabene i Follo politidistrikt, Østfinnmark politidistrikt og Vestfinnmark politidistrikt får ikke delta på kursene.

- I begrunnelsen for at stabene i Østfinnmark politidistrikt ikke får gå på kurs i høst, kommer det fram at POD ønsker ni politidistrikter, forteller lokallagsleder i Politiets Fellesforbund (PF) i Østfinnmark, Odd Børre Evensen til politiforum.

Dersom Politidirektoratet får gjennomslag for forslaget sitt blir Nord-Norge et distrikt bestående av Troms, Vestfinnmark og Østfinnmark. Nordland blir et politidistrikt bestående av Helgeland, Salten og Midtre Hålogaland.

Politimester Ole Sæverud synes det er synd dersom Troms slås sammen med Vest- og Østfinnmark.

- Det er ikke overraskende at de foreslår dette, men jeg synes det er synd fordi vi kommer til å ende opp veldig stor geografisk, men veldig liten ressursmessig. De som jobber i distriktene kommer til å jobbe for å levere polititjenstene, men det kommer til å gjøre det vanskelig å tilpasse seg de store distriktene,  sier Sæverud til iTromsø.

Han tror at dette kommer til å gjøre politidistriktene i nord mer sårbare.

- Argumentasjone er at store distriktene skal gjøre mer selv og bli mer robust, men vi kommer til å være så små og mer sårbar. Operasjonssentralen kommer til å bli større og det krever riktig rekrutering og nok folk for å være stor nok til å gjøre det som ventes. Det kommer til å være vanskelig.

- Hvilken modell hadde du håpet at Politidirektoratet kom til å foreslå?

- Jeg vil gjerne har hele Nord-Norge samlet, med fem, seks politidistrikt. Da hadde vi snakket sammen med en stor stemme. I slike tilfeller er det ikke geografi, men kapasitet som er viktig for at vi skal kunne gjøre en så bra jobb som mulig.