Som bildet som en iTromsø-tipser har tatt i dag viser, har skikjørere utløst et skred, men sluppet fra det med skrekken.

Jens Morten Øvervoll, fagleder for skred i Tromsø Røde Kors Hjelpekorps, blir oppgitt når han ser bildet fra Fagerfjellet.

– Det er tydelig at skiløperne har utløst det selv, og dette er et klassisk flakskred; den typen skred som tar liv. Skredet må være omtrent 100 meter bredt og 50 meter langt, mer enn stort nok til å begrave folk. Det som også er interessant er at dette fjellet er kjent for å være blant de tryggeste, men dette viser jo at det kan gå skred alle steder,

Skredfaren er nå på 3, betydelig, men går fra i morgen av over til 4, stor. Øvervoll fortviler over at folk fortsetter å ferdes i usikre områder, til tross for gjentatte advarsler.

– Man tenker kanskje at «dette skjer ikke meg, jeg har jo vært i fjellet mange ganger og det har alltid gått bra», sier Øvervoll og legger til:

– Det kan skje den beste.

Vil fortsette

Som nevnt er skredfaren fra i morgen av på 4. Øvervoll kan fortelle at det er utløst mange flere skred enn det som blir rapportert og at den høye skredfaren mest sannsynlig vil vare en stund.

- Norges Geotekniske Institutt  har flydd rundt i helikopter og observert rundt 50 skred som har gått de to siste døgnene. Bare i dag har det blitt utløst fire som har vært i nærheten av skifolk eller turister. Årsaken til at skredfaren er så høy er at det kommer vindtransportert nysnø som legger seg i de østlige hengene. Dermed kan alt virke fint, men under er det gammel kantkornet snø. Det er denne som vanligvis kollapser, og den ligger under snøen i store deler av Tromsø, sier han og fortsetter;

- Utfordringen nå er at dette vil vare, det trenger tid for å stabilisere seg. Derfor frykter jeg absolutt flere skredulykker, sier Øvervoll, som oppfordrer alle til å bruke Varsom.no til å oppdatere seg på skredfaren, samt lese seg opp problematikken slik at man får større forståelse.

Oppgitt

I sitt arbeid som skredleder må han stadig rykke ut, ofte fordi det er kjørt i områder der det på forhånd var varslet høy skredfare. Selv om han ikke blir sint eller irritert, innrømmer han at oppgittheten kommer etter hvert.

– Når vi rykker ut, er det å forsøke å berge liv og å gjøre jobben vår på en profesjonell måte det eneste vi har i tankene. Men det er jo klart at man i ettertid blir litt oppgitt over at folk ikke tar til seg advarslene. Jeg tror ikke man tenker nøye over konsekvensene over hva man gjør; hvem som kan bli sittende igjen, konstaterer Øvervoll.

Ukultur

Han tror at én av årsakene til dette kan være en kultur som oppfordrer til å ta dumdristige valg.

– Jeg har hørt folk kommentere at de skal ta det rolig, for så å få slengt tilbake at de er pingler. Dette er en kultur jeg kanskje ikke helt forstår, det virker ikke som de har så mye respekt for naturen eller lov og orden.

Jens Morten Øvervoll, fagleder for skred i Tromsø Røde Kors Hjelpekorps. Foto: RONALD JOHANSEN