OSLO: Partileder Audun Lysbakken i SV har i et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) bedt ministeren redegjøre for hvorvidt han vil ta opp bekymringsmeldingen fra de 42 overlegene ved Universitetssykehuset Nord-Norge med ledelsen i Helse Nord, og om han videre vil sikre at ansatte ved UNN trygt kan si fra om kritikkverdige forhold uten fare for sanksjoner.

Normal praksis

I sitt svar til Lysbakken peker Høie på at det i omstillingsprosesser kan komme offentlig kritikk fra ansatte, og at Helse- og omsorgsdepartementet er opptatt av at medarbeidere skal ha anledning til å komme med sine meninger.

– Foretaket må dersom slik kritikk reises, vurdere om ytringen skal medføre endringer eller om den bør møtes med motinnlegg, skriver Høie i sitt svar.

Han skriver videre at departementet er kjent med at Helse Nord og UNN har fulgt denne praksisen gjennom omstillingsprosessen.

– Brevet fra overlegene vil bli besvart om kort tid av styreleder i Helse Nord RHF, Bjørn Kaldhol, opplyser ministeren.

Dette bekrefter Kaldhol selv.

– Overlegene vil få et svar senest onsdag, sier han.

– Lytter ikke

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV), som følger opp saken på lokalt nivå, er kritisk til ministerens svar.

– Dette er ikke bare et spørsmål om retten til å ytre seg, men også et spørsmål om den plikt legene har som fagpersoner til å si fra om forhold som er faglig uforsvarlige, sier han.

Ifølge Fylkesnes, som har vært i kontakt med flere leger på UNN, er ”faglig uforsvarlig” kanskje det sterkeste begrepet en lege kan ta i bruk.

– Når så mange som 42 overleger bruker det, er det på sin plass å lytte.

– De legene jeg har vært i kontakt med tegner et entydig bilde av sykehusledelsen. De kjører et steinhardt løp, lytter ikke til de ansatte og overser faglige innsigelser, forklarer han.

Ansvarsfraskrivelse

Fylkesnes håper Kaldhol og resten av Helse Nord-styret nå tar ansvar for situasjon.

– Det vi trenger at noen voksne i rommet som sier at de vil ta disse faglige rådene på alvor. Vi trenger en helt ny form for dialog enn det vi har hatt til nå, sier han.

Han frykter imidlertid at svaret fra styrelederen vil være alt annet enn positivt.

– Vi ser at Bent Høie ikke ønsker å ta ansvar, det er et ansvarsfraskrivende språk, og jeg forventer at Kaldhol vil uttrykke tillit til UNN-ledelsen i sitt svar. Jeg frykter for at legenes bekymringer vil bli en kasteball mellom de ulike styrene, og i så fall vil det være en skandaløs behandling av fagfolks vurderinger. Til syvende og sist, så er jo helseforetakene et tilbud til befolkningen. Legene er bekymret for oss, og det er noe vi må ta på alvor, sier han.

KREVER ENDRING: Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener Helse Nord og UNN-ledelsen må ta innover seg kritikken rettet mot dem. Her ser man Fylkesnes under debatt i forkant av fjorårets valg. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen