For første gang har alle med rett på barnehageplass fått det tildelt allerede før sommermånedene. Så tidlig som i mai hadde alle rettighetsbarna, altså barn som fyller ett år før 1. september, en sikker plass i en barnehage i kommunen. Fristen til å søke til hovedopptaket var i år satt til 1. mars og per 2. mars var det registrert 735 søkere.

- Vi er veldig fornøyde med at hele opptaket var på plass såpass tidlig. I fjor var ikke resultatet klart før i august, og vi har tidligere vært nødt til å opprette en midlertidig barnehage på Elverhøy på grunn av dette, sier barnehagefaglig rådgiver, Berit Vassmyr.

Samme antall

Den midlertidige barnehagen på Elverhøy er nå lagt ned og det har kun blitt bygget én ny barnehage det siste året, Strandkanten FUS barnehage, samtidig som noen av barnehagene har bygget ut. Ifølge Vassmyr har antall søkere holdt seg noenlunde stabilt mens størrelsen på kullene varierer, noe som kan være forklaringen på at det tok kort tid før alle med rett på plass fikk det.

- Jeg vil tro 2012-kullet var relativt lite og at kullet som begynner på barneskolen til høsten er ganske stort, noe som har medført at det har vært flere ledige plasser, hevder Vassmyr.

I tillegg til de 735 rettighetsbarna, var det 257 søkere som ikke hadde rett til plass. Av disse har 153 fått plass, mens 104 står uten.

- Mange av dem som står uten har søkt om plass fra og med januar, noen har blitt tilbudt plass og ikke svart, mens andre har takket nei fordi de ønsker å gå i en annen barnehage, forteller rådgiveren.

Økende behov

Ved siden av de til sammen 992 barna som har søkt om en plass er det også 311 som har søkt om overflytting, noe Vassmyr kan begrunne med at enkelte ønsker å ha en barnehage som ligger demografisk fordelaktig i forhold til hjem eller jobb.

Statistikkplanen som er utarbeidet viser at det vil være et økende behov for barnehageplasser i fremtiden, faktisk vil man trenge 60 plasser ekstra per år.