Den siste uken har det blitt kjent at polske handelsmenn besøker Nord-Norge på jakt etter krigsminner fra andre verdenskrig. Handelsmennene ønsker å kjøpe rekvisitter fra krigstiden, alt fra medaljer til hjelmer og knapper.

Museum

Hansen samler selv på krigsminner, og har blant annet dykket over 300 ganger på Tirpitz. I tillegg leter han etter gamle gjenstander både i skog og fjell. Han frykter at folk skal selge unna gamle ting fra loftet, og dermed sende norske krigsminner ut av landet.

– Jeg mener det er viktig at folk tar vare på de historiske gjenstandene de har. Dersom man ikke vil at ting skal samle seg opp og støve ned kan man kontakte museer og høre om de er interesserte i å låne gjenstandene, sier Hansen.

Gjenoppleve historien

Han har selv utlånsavtaler med flere museer, og han har levert mange av gjenstandene som står utstilt på Tirpitzmuseet.

– Jeg dykker aktivt på det gamle slagskipet, og har blant annet funnet instrumenter fra orkesteret som var om bord. Både klarinett og valthorn er blant tingene jeg har lånt ut til museet, og det er en enormt mye bedre løsning enn å skulle selge en bit av historien ut av landet. De som kommer etter oss bør også ha mulighet til å gjenoppleve historien gjennom denne typen ting, mener Hansen.

Les også: Tirpitz brukes som grøftelokk

Lures av prisen

Hansen poengterer også at utenlandske handelsmenn gjerne påstår at verdien på gamle gjenstander er lavere enn den egentlig er.

– Folk flest har som regel ikke peiling på hva for eksempel en hjelm fra krigens dager er verdt. Jeg er redd mange tar prisen de blir tilbudt for god fisk, og ikke bryr seg med å sjekke dette opp med historikere som vet hva de snakker om. Det kan være snakk om en differanse på flere titalls tusen kroner, understreker Hansen.

Han har den siste tiden merket at stadig flere utenlandske handelsmenn besøker Nord-Norge på jakt etter historiske krigsminner.

– Slike former for kjøp og salg er relativt nytt i Nord-Norge, og folk har ikke så mye erfaring med salg av ting som dette. Det er for trist hvis man skal tømme landsdelen for historiske ting for noen skarve hundrelapper. Hvis man ønsker å bli kvitt historiske gjenstander oppfordrer jeg på det sterkeste å kontakte et museum først, avslutter Hansen.

GAMMELT INSTRUMENT: Denne klarinetten er bare en av gjenstandene Thomas Richardsen Hansen har funnet på Tirpitz og lånt ut til Tirpitzmuseet. Foto: privat
RESTAURERT: Hansen restaurerer mye av det han finner, blant annet dette Valthornet fra Tirpitz. Foto: privat
LETER: Thomas Richardsen Hansen jakter stadig etter historiske gjenstander fra krigens dager. Foto: privat