Frps nominasjonskomité hadde innstilt Lars Sigurd Eide som ny byrådslederkandidat og Anni Skogman som ordførerkandidat.

Men etter at nominasjonsmøtet hadde sagt sitt torsdag kveld sto Jan Blomseth tilbake som den store seierherren etter å ha danket ut Eide med 27–13 i avstemningen.

– Det er klart at det er godt å se at man nyter tillit i partiet. 27–13 er jo et ganske klart signal om det, sier Blomseth dagen derpå.

Blomseth tar det ikke så tungt at han ikke hadde nominasjonskomiteens tillit i utgangspunktet.

– Det mente vel at man trengte nye folk og at det var på tide å bytte ut de som har vært med en stund. Men det var altså ikke nominasjonsmøtet enig i.

– Følte du det ikke som mistillit at du var satt opp på femteplass?

– For å si det sånn: Jeg mener i alle fall at jeg har tillit nå.

Utfyller hverandre

Nå skal han jobbe i tospann med Anni Skogman i valgkampen. Skogman ble valgt som partiets ordførerkandidat uten dramatikk. Blomseth tror de to utgjør en bra duo.

– Ja, det tror jeg er et greit tospann. Vi utfyller hverandre på forskjellige områder. Anni hadde ikke motkandidater og det sier jo sitt også, sier Blomseth.

Han er klar på at Frp må ut av skyggen til Høyre.

- Ønsker man en ordentlig økonomisk styring av byen, så er det en fordel at vi blir i alle fall jevnstore med Høyre. Det klarte vi i begge de to valgene før 2011-valget, så det bør være realistisk.

Til tross for lang fartstid i Tromsø-politikken, blant annet som Frps ordførerkandidat, så føler 53-åringen at han har energi til å stå på for å vinne valgkampen og ta over byen.

– Ja, det har jeg. Jeg har min styrke i at jeg sier ting i klare ordelag. Jeg pakker ikke ting inn og det kommer jeg heller ikke til å gjøre hvis jeg blir byrådsleder. Politiske floskler er det verste jeg vet. Man skal se handling og man skal evne å se konsekvenser av vedtakene man gjør, sier Frp-eren, som nevner samferdsel og sykehjemsplasser som to hjertesaker i valgkampen.

Ikke fornøyd med styringen

Blomseth har mer enn en gang vært kritisk til byrådet denne perioden. Skulle han få sjansen i byrådslederstolen så varsler han at det blir andre boller.

– Jeg er ikke fornøyd med den økonomiske styringen av byen. Det har jeg sagt før. Hadde jeg vært byrådsleder hadde aldri det budsjettet som ble vedtatt i desember blitt fremmet. Hvis alle investeringene blir tatt i det budsjettet så vil det belaste driftsbudsjettet vårt betydelig. De pengene har vi ikke i dag.

Frps gruppeleder har tro på et godt samarbeid med Høyre om han skulle bli byrådsleder og bedyrer at han ikke har "noen problemer med kommunestyregruppen til Høyre". Han ønsker imidlertid en systemendring, som han mener er til beste for byen.

- Byrådene må overlappe hverandre mye mer enn de gjør nå istedenfor at man blir sittende som en bitter forsvarer av «sitt» område. Vi trenger et byråd som ser løsninger og som samarbeider over de forskjellige ansvarsområdene og det er byrådslederen sitt ansvar at det skjer, sier Blomseth.

- Godt arbeid

– Er det ment som en kritikk av dine egne Frp-byråder?

– Jeg har et helt OK forhold til våre egne representanter i byrådet. De har gjort et godt arbeid på sine respektive felt. Men som byrådsleder har du det øverste ansvaret. Og jeg er ikke fornøyd med styringen og samhandlingen, sier Blomseth.

– Det virker som at det klør i fingrene dine etter å overta jobben til Øyvind Hilmarsen?

– La meg si det slik: Personlig har jeg ingen problemer med å ta over den jobben.

Anni Skogman Foto: Lars Åke Andersen