LAKSELVBUKT: Coop Marked Lakselvbukt er den eneste nærbutikken i Østre Ullsfjord og driver per nå med negative tall. Kommunestyrerepresentant og avdelingsleder på Lakselvbukt bo- og servicesenter, Mari-Ann Benonisen, ønsker nå forslag fra Tromsø kommune for hvordan kommunen kan bidra til å bevare nærbutikken.

– Hvis butikken legges ned vil de som bor i de ytterste områdene få bortimot syv mil til nærmeste butikk. Befolkningen her består av mange eldre, og en eventuell nedleggelse vil være særlig vanskelig for de. Årsaken til at jeg fremmer dette er at Tromsø kommune må gjøre det de kan for å hjelpe til, forteller Benonisen.

Les også: Nå legger denne Jekta-butikken ned

Ønsker at flere bruker butikken

En mulig løsning ifølge Benonisen kan være at de største kommunale bedriftene i bygda, Lakselvbukt skole og Lakselvbukt bo- og servicesenter, bruker butikken i størst mulig grad.

– Det er her kommunen kommer inn. Lakselvbukt bo- og servicesenter må forholde seg til de innkjøpsavtaler som kommunen har. Dette hadde man i utgangspunktet ikke trengt. Vi har ikke det største lageret på bosenteret, og dette innebærer at relativt små mengder med varer leveres langveisfra. Mange av varene kunne vi dermed lettere kjøpt på butikken.

Hun mener at i det lange løp vil ikke dette koste kommunen mange kroner ekstra.

– Butikken ligger 100 meter fra både skolen og bosenteret, og å handle mest mulig på den trenger ikke å bety ekstra utgifter for kommunen, sier Benonisen.

Les også: Legger ned dette Tromsø-hotellet

– Stort tap

Benonisen forklarer at det vil være et stort tap for hele området dersom butikken forsvinner.

– Det er mange bygder som bruker butikken og det er helt klart at det vil være et stort tap å miste den. Butikken er et viktig samlingspunkt for bygda. Mange tar seg en kaffekopp der og møtes for å prate. Også er det jo lettvint å kunne gå 100 meter dersom man trenger en pakke melk, istedenfor å kjøre flere mil, sier hun.

Les også: Øl-nykommerne har på et halvt år vokst seg inn i butikkhyllene

Må forholde seg til konkurranseregler

Byråd for finans, Jens Ingvald Olsen, er ikke kjent med saken, men forklarer at det er et veldig strengt regelverk for handlingsrommet kommunen har i slike saker.

– Nå er det byrådsleder som er næringsbyråd og som forvalter næringsfondet, så dette er strengt tatt ikke mitt saksfelt. Det jeg kan si er at det har vært drøftet tidligere hvordan spillerommet er i forhold til å støtte private bedrifter. Dette har vi begrensede muligheter til, forteller Olsen og utdyper:

– I forbindelse med innkjøp er det konkurranseregler som gjelder. Før EØS-avtalen kom sto kommunen mye friere, men hvis vi nå tar slike lokalpolitiske hensyn, vil kommunen bli meldt inn. Noe jeg mener er svært uheldig. I hvilken grad det er spillerom for å få til ei ordning for å bevare butikken, vil vi kunne se på, men vi må som sagt forholde oss strengt til konkurranseregler.

Forslag: Mari-Ann Benonisen ønsker forslag fra Tromsø kommune på hvordan de kan hjelpe til med å berge nærbutikken i Lakselvbukt. Foto: Sally Rosendahl