I fjor mottok Mattilsynet i Tromsø 143 bekymringsmeldinger på dyrehold. På landsbasis er tallet 7300, noe som tilsvarer 20 tips om bekymringsverdig dyrehold hver eneste dag.

Flinke folk

Anja Lindegård Aanstad er seniorinspektør og veterinær ved Mattilsynets distriktskontor i Tromsø.

Jeg er jo glad for at vi får de meldingene vi får, slik at vi får sjekket de ut.

Bekymringsmeldingene varierer i alt fra saker som ikke angår Mattilsynet, til mindre forseelser og alvorlige brudd på dyrevelferdsloven.

Folk er stort sett flinke til å melde ifra, og vi har fått meldinger som er alvorlige. Det er vi glade for, slik at vi kan følge opp sakene hvor dyr som har det vanskelig kan få det bedre, sier Aanstad.

Hardhendte eiere

Mattilsynet i Troms og Finnmark fikk 632 bekymringsmeldinger i fjor. Hittil i år har de blant annet fått tips om at en nabo er for hardhendt med en valp og om et par som reiser på ferie uten å skaffe pass til katten.

Ifølge Aanstad varierer bekymringsmeldingene med årstiden.

– Vi får inn aller flest bekymringsmeldinger på hunder og katter. Vi får eksempelvis inn en del meldinger på hunder som ikke får nok mosjon, katter og hunder som må være alene for lenge ute i kulda eller eiere som reiser på ferie uten å skaffe tilstrekkelig dyrepass for kjæledyrene sine. I tillegg får vi inn bekymringsmeldinger på dyrehold med hest, kyr og småfe.

– Hva er den alvorlige saken du har vært borti?

Jeg vil ikke snakke om enkeltsaker. Men det er klart at når man får melding om alvorlig vanskjøtsel hvor det beste for dyret er avlivning, så er det alvorlig. Det går inn på deg.

LES OGSÅ Nå må du sende kjæledyret i posten

Varsler anonymt

Hun forteller at de ukentlig er ute på dyretilsyn.

– Mattilsynet er veldig avhengig av å få inn tips og bekymringsmeldinger. Jeg synes ikke tallet for i fjor er høyt, hvis du tenker på hvor mange dyr- og kjæledyrhold vi faktisk har i landet. Vi merker en økning i antall bekymringsmeldinger, noe jeg tror er fordi det er enklere å varsle ifra over internett med «bekymringsknappen» på våre nettsider.

Selv om terskelen for å varsle kanskje har blitt lavere, er ikke alt helt på plass enda.

– De aller fleste varsler oss anonymt, og det er helt OK, men da er det viktig at de ikke gir oss mangelfull informasjon. Hvis vi ikke klarer finne ut hvor dyrene er eller hvem det gjelder, så må vi legge bort saken og vi får ikke fulgt opp dyret. Fyll ut alle rubrikkene i skjemaet eller ta direkte kontakt med Mattilsynet, oppfordrer Aanstad.