Derimot bekrefter de at Tingretten har vært i kontakt med dem både lokalt og nasjonalt om å redusere bruk av våpen i rettssalen.

– Det er snakk om å redusere fra lite til enda mindre. Det er snakk om korte vitneavhør der tjenestemenn er ute i operativ tjeneste og så skal inn i domstolen. Dette er relativt sjeldent, sier politimester Ole B. Sæverud ved Troms politidistrikt, som legger til at politiet tar anmodningen fra Tinghuset på alvor.

Vil aldri trekke våpen

Han forteller at i alvorlige saker, hvor det er snakk om lengre vitnemål, er ikke tjenestemenn i operativ tjeneste og har dermed ikke på seg uniform eller våpen.

Selv kjenner ikke Sæverud seg igjen i påstanden om at personer i rettssalen skal føle ubehag av å spørre ut en tjenestemann med våpen.

– Jeg skjønner ikke det helt. Om man tenker slikt frykter man at tjenestemann skal trekke våpen i rettssalen. Tenker man rasjonelt er det ikke fare for det. Da hadde personen aldri vært politimann, sier han.

- Trenger ikke være redd

Sæverud er heller ikke bekymret over påstanden om at tiltalte kan få tak i tjenestevåpenet til politivitnet.

– Der kan jeg berolige folk med at den problemstillingen har vi stilt oss i lang mer uoversiktlige situasjoner hvor vi har gjort tiltak. For eksempel ute på byen en lørdagsnatt med fulle folk rundt tjenestemennene. Så inne i en rettssal trenger man ikke å være redd for dette, forteller han.

Politimesteren legger til at det ikke har vært løsnet skudd i Norge etter at politiet ble bevæpnet. Han forteller også at det er færre tjenestemenn som har trukket våpen etter at alle ble bevæpnet enn på samme tid i fjor.