Det er medlem av komiteen, Jack-Arne Giæver Nilsen, som bekrefter ovenfor i Tromsø at komiteen har bestemt seg for å legge ned sine verv.

- Vi har i møte med politiet fått vite at deres ressurser ikke strekker tilstrekkelig til. Da kan ikke vi lenger ta ansvaret for 17. mai-arrangementet, sier Nilsen.

Dette vil si at ingen for øyeblikket har ansvar for 17.mai-feiringen i Tromsø sentrum, noe som vil si at det per nå ikke blir noen. Tradisjonelt har denne bestått av blant folketog, taler og diverse andre aktiviteter.

POLITIMESTEREN: - Dette er en overreaksjon

Halvert bemanning

Årsaken skal som nevnt være at politiet, i følge komiteen, ikke stiller med tilstrekkelige ressurser. Tidligere har de hatt 20 folk på vakt, mens det i år er kun er halvparten av dette.

- Dette er en utfordring som komiteen på ingen måte kan akseptere, konstaterer de i en pressemelding.

Til iTromsø sier komitemedlemmer at de skal ha fått opplyst av politiet at det spares rundt 100.000 kroner på nedbemanningen.

Hadde møte

Komitémedlem Giæver Nilsen kan også fortelle at komiteen har vært i møte med byrådslederen, og at det var i etterkant at dette at beslutnignen ble tatt.

- Beslutningen om å legge ned våre verv ble tatt på et komitemøte i dag, som en følge av de manglende sikkerhetsforholdene, opplyser Jack-Arne Giæver Nilsen.

Komiteen forteller at de har holdt en dialog med kommunen og politiet, men at dette ikke har ført til noen løsning. De kritiser også at politimesteren ikke selv har stilt opp på møte.

- 17.mai komiteen har betraktet politiet som et samarbeidsorgan og har hatt et utrolig godt samarbeidsklima gjennom alle år. At politimesteren i Troms unnalter å stille i møte med komite og nyutnevnt stasjonsjef vitner om at interessen for å løse situasjonen ikke er til stede, skriver de i pressemeldingen.

Siste: Onsdag ble det klart at 17.mai-komiteen og politiet har kommet til enighet.

17.mai-toget kan være i fare hvis ikke det kommer på plass noen til å ta ansvar for feiringen.
Jack-Arne Giæver Nilsen bekreftet at alle i komiteen legger ned sine verv. Foto: RONALD JOHANSEN