– Hun er limet i dette senteret, og er den som bidrar til at det er et veldig spesielt miljø her, forteller Tanja Kroglund.

Personen hun snakker om heter Kirsten Aakervik, kvinnen Kroglund nylig nominerte til å motta en av iTromsøs julestjerner. Hvert år deles de ut til tromsøværinger som fortjener en ekstra blomsterhilsen i jula, til personer nominert av leserne våre.

– Kirsten har gjort treningssenteret til en viktig arena for det sosiale, og har bidratt til at vi har et fantastisk samhold her. Hun er gjerne den første som ser nye medlemmer, og tar kontakt for å høre om de trenger hjelp med noe. Hun betyr så mye for så mange, beskriver Tanja.

Og dette gjør Kirsten selv om hun er nesten blind.

Medfødt feil

Kirsten er nemlig født med en genfeil, som gjorde henne nærsynt fra fødselen av. Synet hennes har alltid blitt gradvis dårligere, og selv om hun i dag er 54 år husker hun den dagen hun fikk beskjed om at hun aldri kom til å kjøre bil.

– Jeg tror jeg var femten år da jeg fikk den beskjeden, og det var jo så klart kjipt, forteller Kirsten.

I 2014 ble hun erklært 50 prosent uføretrygdet, da synet ikke lenger var godt nok til at hun kunne arbeide fulltid.

Men det stoppet ikke der, og i 2016 ble hun erklært 100 prosent uføretrygdet etter at man oppdaget at hun hadde fått en autoimmun sykdom.

I dag har hun seks prosent syn på øynene, selv med briller på. Genfeilen gjør det også slik at briller, som hos de fleste korrigerer synet vårt, ikke har noen effekt.

– Så det er litt artig at den svaksynte er den som ser folk best, forteller Tanja mens de flirer begge to.

– Ble kollegaene mine

Etter at hun havnet utenfor arbeidslivet, følte hun at det var tungt å miste arbeidsmiljøet sitt. Derfor fant hun seg like godt nye «kolleger».

– Etter at jeg ikke kunne jobbe lengre, ble dette plassen hvor jeg kan delta i et kollegiale. Å få en ny arena betydde veldig mye for meg. Derfor synes jeg det er så rart å høre Tanja si at jeg betyr så mye for så mange, for alle her betyr jo så mye for meg også, forteller Kirsten.

Da iTromsø tok kontakt med Kirsten for å fortelle at hun var nominert til en julestjerne, kom det som en overraskelse på vinneren selv.

– Nei, ka i farsken?, var første ordene fra henne.

Hun fikk etter hvert summet seg litt, og kom på noen ord som gjør seg litt bedre på trykk.

– Det var veldig overraskende, men det å bli nominert til dette varmer veldig. Jeg er jo bare meg selv, som ønsker å ha et blikk på andre. Fordi alle bør føle seg inkludert, sier hun.

Sosialt skamløs

Hva er det da som inspirerer Kirsten, i et miljø der man nærmest er oppfordret til å passe på egne saker, og våge å være den som tar kontakten med vilt fremmede?

– Vel, jeg er vel en person som liker å gå en ekstra mil, og jeg liker å tro at jeg er en utadvendt person.

– Så bruker mannen min å kalle meg helt skamløs i sosiale situasjoner, så det hjelper nok litt også, forteller Kirsten og ler godt.

Gjengen, som Kirsten og Tanja kaller det, ber på mellom 20 og 25 personer. Gjennom en messengergruppe avtaler de arrangementer, og når man kan møtes for trening.

De har også dannet ordentlige vennskap, og gymgjengen kan gjerne finne på å spise middag eller dra på kafébesøk sammen.

– Mange av oss har utfordringer, og har funnet et godt samhold her. Her kan vi være medmennesker med og for hverandre, sier hun.