Norges Idrettsforbund nominerte BUL Tromsø til inkluderingsprisen under Idrettsgallaen i 2015, men da ble det bare nesten for BUL Tromsø.

I juryens begrunnelse for nominasjonen sto det blant annet: «BUL Tromsø Friidrett er gjennom «Friidrett for alle» (FIFA-gruppa)

en inspirasjon og et forbilde for idrettslag i hele Nord-Norge.»

Nådde helt opp

Nå fikk de endelig en «seier», som det heter på idrettsspråket, da de ble tildelt Likeverdsprisen i forbindelse med NFU Tromsø (Norsk Forbund for Utviklingshemmede) sitt årsmøte på Alfheim aktivitetssenter.

– I «Friidrett for alle» er det 20 personer med funksjonsnedsettelse som får være med og trene med BUL Tromsø hver mandag. De får også være med på stevner og reiser. På idrettsgallaen nådde de nesten helt opp. Hos oss når de helt opp, sier styreleder i NFU Tromsø, Jørgen Fossland.

– Betyr mye

Alf Kristian Arntzen, foreldrekontakt i BUL Tromsø, er stolt over prisen.

– Fra oppstarten i 2012 har det blitt flere og flere med. Det er alltid to trenere til stede, og det fungerer veldig bra. Det er selvsagt mange å ta hensyn til, men jeg er veldig glad for at inkluderingen går såpass bra. Man ser at det er noen å strekke seg etter, og det er en veldig glad gjeng som er omfavnet og inkludert, sier Arntzen.

Byrådet orienterte

NFU Tromsø brukte ikke bare årsmøtet til å dele ut en pris. De orienterte også om sine ønsker for den kommende politiske perioden og fikk besøk av byråd for helse- og omsorg, Gunhild Johansen (SV).

– Vi har utfordret dem på våre visjoner om tilbud for utviklingshemmede i den kommende perioden. Det er fire områder, boligtilbudet, skole og arbeidssituasjonen, dagaktivitetstilbud og friidrettstilbud, sier Fossland og utdyper:

– Tromsø kommune er god på en del ting, men har også en del utfordringer og mangler. Mye går på avlastningstilbudet i Nansenvegen, som ble stengt på grunn av dårlige helseforhold. Det endte med midlertidige lokaler, men det er stadig utfordringer med tanke på organisering av tilbudet for brukere og pårørende.

På boligsiden er det også mangler, noe Gunhild Johansen lover å prioritere videre.

– Det er mye som har pågått over lang tid, og nå kommer det seks barneboliger på Trudvang for barn med veldig store hjelpebehov. Vi skal fortsette å jobbe for å tilpasse boliger med base, noe som gjør det enklere å klare seg alene for folk med særskilte behov. Man har lyktes veldig godt med prosjektet i teaterkvartalet med en base i tilknytning til boligkompleks, så det har vi gode erfaringer med, sier Gunhild Johansen iTromsø.

DIALOG: Byråd for helse og omsorg, Gunhild Johansen (SV), i dialog med styreleder i NFU Tromsø, Jørgen Fossland. Foto: Tobias Stein Eilertsen