Olsen sier at han var optimistisk i forhold til skattekravet på 25-30 millioner kroner. Men rett før hovedforhandlingen i neste uke, kom konkursbegjæringen fra Høgtind Invest AS og Stein H. Hansen. Hans krav var på 1,8 millioner kroner – en sum Falck Olsen ikke hadde mulighet til å betale.

Sterkt beklagelig

Investoren opplyser at IFO AS har vært et sovende selskap helt siden Skatt Nord fremsatte sitt krav.

– Jeg har holdt hjulene i gang for å få belyst skattesaken i rettsapparatet. Men når en annen kreditor – så å si på mållinjen – velger å begjære IFO AS konkurs, ga svaret seg selv. Det er sterk beklagelig i forhold til de øvrige kreditorene og skattesaken som jeg tror selskapet hadde vunnet, sier Falck Olsen.

Historien

IFO AS overtok i 2006 Nordnorsk Vekst AS (NNV) – et selskap Falck Olsen i sin tid var med på å etablere. Overtakelsen var interessant fordi NNV hadde et betydelig, fremførbart underskudd.

Denne muligheten benyttet Falck Olsen – som eide 89 prosent i IFO AS – seg av.

Etter hvert kom Skatt Nord på andre tanker fordi de mente IFO AS fikk en urimelig fordel. Derfor ble også ligningene for perioden 2006-11 omgjort.

Faller bort

Advokat Bjørn August Krane er oppnevnt som bobestyrer etter at Falck Olsen begjærte oppbud.

– Konkursen innebærer at skattesaken stoppes. I og med at IFO AS ikke har – etter en avtale med myndighetene – betalt inn kravet på 25-30 millioner kroner, har ikke boet noe å hente. Derfor er det lite sannsynlig at jeg tar opp hansken, sier Krane.

Lang prosess

Inge Falck Olsen sier at saken har vært en lang prosess.

– Jeg har brukt utrolig mye energi de siste 3-4 årene på å forberede rettssaken. Min prosessfullmektig, som nylig vant fram i en lignende sak, hadde stor tro på at avgjørelsen måtte reverseres.

Kroken på døren

– I stedet blir kravet stående. Jeg har hele tiden vært åpen på at dersom Staten skulle vinne, ville det blitt kroken på døren for IFO AS. Nå ble det en annen kreditor som sørget for det, konstaterer investoren.