Fylkeslegen i Troms varsler tilsynssak i kjølvannet av at feil prosedyre ved Universsitetssykehuset i Nord-Norge kan ha utsatt botox-pasienter for smitte av hepatitt B, C eller hiv.

Det skriver VG.

LES BAKGRUNNEN: UNN-tabbe kan ha gitt pasienter HIV-smitte

Møte i ettermiddag

Saken skal opp på et møte hos fylkesmannen i ettermiddag.

– Vi vil diskutere denne saken og med all sannsynlighet opprette en tilsynssak, sier fylkeslege Svein Steinert til VG.

– Vi ønsker mer informasjon, og det får vi gjennom å opprette en tilsynssak, utdyper han.

Det er fylkesmannen og ikke Helsetilsynet som åpner slike tilsynssaker.

Når det åpnes tilsynssak er sykehuset pliktig å gi fra seg alle relevante opplysninger.

– Det er vi som oppretter tilsynssak først og vi videresender saker til Helsetilsynet  hvis alvorlighetsgraden er så stor at helsetilsynet bør gå inn i saken. Her kan det være naturlig å drøfte saken med helsetilsynet, sier Steinert.

Botox brukes blant annet til å løse opp smertefulle kramper hos mennesker med hjerneskade og lammelser.

– Lav smitterisiko

Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) mener risikoen for å pådra seg hepatitt B, C eller hiv er meget lav, men har valgt å sende brev til alle de 188 berørte pasientene og deres fastleger.

Også Steinert mener smitterisikoen er lav.

– Vi vil være veldig overrasket dersom man finner noen pasienter som er smittet med disse sykdommen på grunn av denne behandlingen, sier han til VG.

UNN avviser overfor NTB at det lå et sparemotiv bak praksisen med å skifte sprøytespiss, men bruke samme Botox-sprøyte på flere pasienter.

– Det ville aldri lønne seg å spare penger på denne måten, sier avdelingsoverlege Claus Albretsen ved nevrologisk avdeling ved UNN til NTB.

Han sier også at faren for smitte er svært liten.

– Jeg tror nok smittefaren er så lav at de som har gitt denne behandlingen ikke hadde tenkt på muligheten, sier Albretsen.

Ventet tre måneder med å gi beskjed

VG har fått bekreftet fra UNN at de ble gjort oppmerksomme på prosedyrefeilen tidlig i mai 2015. Allikevel valgte de først å informere pasientene om den mulige risikoen av feilen før denne uken, rundt tre måneder senere.

Steinert mener ikke det er kritikkverdig at sykehuset ventet til over ferien med å varsle pasientene.

– Det synes vi er en klok avgjørelse. Mange mange pasienter ønsker å snakke med fastlegen eller noen på sykehuset og da er det bra at fagfolkene er på gplass og kan gi god informasjon om risikoen for smitte og det som har skjedd. Hvis det ikke var noen der til å gi informasjon i ferietiden kunne det ha skapt litt panikk hos pasientene som ikke fikk kontakt, sier Steinert.

Kan ha skjedd flere steder

Steiner utelukker ikke at prosedyren som har vært brukt på UNN inntil mai, nemlig at man bare har byttet selve sprøytespissen, kan ha forekommet andre steder også.

– Vi håper og tror at alle som driver med injeksonsbehandling og prøvetaking og vaksiner har gode rutiner og alltid bruker rent utstyr. Men det er klart at når det skjer så alvorlig rutinesvikt på et universitetssykehus i Norge vil det være mulig at svikten også har skjedd eller skjer i andre deler av helsevesenet og utenfor helsevesenet. Botox  brukes i skjønnhetspleie og andre steder. Dette er et varsku til alle som driver denne  typen behandling å gå gjennom rutinene og se om de er gode nok for å forhindre at smitte kan overføres fra en person til annen person, sier Steinert.