Hendelsen er ett av flere forhold politiet og retten mener taler for at den 42 år gamle ekssamboeren til Vålnes og hennes nye kjæresten (41) visste at han helt sikkert ikke ville komme tilbake.

Dette kommer frem i fengslingskjennelser VG har fått innsyn i.

Politiet tror den 42 år gamle kvinnen, hennes nye kjæreste og en bekjent (43) drepte Vålnes og gjemte liket. Alle de tre nekter straffskyld.

Stusset over svaret

Jakke-gaven ble gitt i forbindelse med sosialt samvær under en måned etter at 42-åringen selv hadde meldt Vålnes savnet fra hjemstedet Sagelv i Balsfjord i Troms.

Vennen tok imot jakken, og skal ha spurt om hva de gjorde med den om Vålnes plutselig kom tilbake. «Han kommer ikke tilbake», var svaret, ifølge en kjennelse fra Nord-Troms tingrett.

Mottageren av jakken skal ha stusset over svaret han fikk, ifølge VGs opplysninger.

1. desember 2011 meldte ekssamboeren ham savnet. Kvinnen forklarte da til politiet at hun sist så ham kvelden før, da han forlot hjemmet for å kjøpe røyk. Politiet fester ikke lit til dette.

Politiet mener å ha beviser for at 50-åringen, opprinnelig fra Ål i Hallingdal, ble drept i forbindelse med en feiring av sin egen 50-årsdag natt til 27. november 2011 eller kort tid etter.

Som VG skriver mandag, mener politiet at kvinnen skal ha utsatt Vålnes for et drapsforsøk allerede året før de nå mener at hun bidro til å ta av ham dage. Hun skal i avhør også ha erkjent å ha rettet forespørsler om bistand til drap på Vålnes.

Retten: Visste sikkert at Per ikke kom tilbake

De tre drapssiktede ble pågrepet og siktet for drap i månedsskiftet oktober/november 2012, etter at politiet blant annet hadde hatt såkalt kommunikasjonskontroll (deriblant avlytting av telefoner) på trioen over lengre tid. De satt varetektsfengslet i 13 måneder og ble løslatt før jul i fjor.

VG har begjært og fått innsyn i alle fengslingskjennelsene i perioden. Både politiet, domstolene, de siktedes advokater og barnas bistandsadvokat har samtykket i at VG får innsyn i dokumentene.

I det omfattende materialet fremgår det at politiet, tingretten og i noen tilfeller lagmannsretten, mener det er flere ting som peker mot at de siktede var sikre på at Vålnes ikke ville komme tilbake etter forsvinningen, og at dette skyldtes at de hadde drept ham.

42-åringens nye kjæreste flyttet nesten umiddelbart inn sammen med Vålnes' tidligere samboer etter at Vålnes var meldt savnet. Han skal ha uttalt overfor et vitne at han hadde følelser overfor kvinnen og at han kunne tenke seg å starte et nytt liv med henne, ifølge kjennelsene.

Selv har de siktede hevdet at forholdet ble innledet etter forsvinningen, men politiet mener å ha beviser, deriblant tekstmeldinger, for at forholdet hadde vart en stund allerede da Vålnes forsvant. Paret kjøpte forlovelsesringer i dette tidsrommet, noe retten mener underbygger dette.

Hverken Randulf Schumann-Hansen, som forsvarer kvinnen, eller 41-åringens forsvarer Morten Furuholmen vil kommentere denne saken.

– Min klient fastholder at han ikke har hatt noe som helst med drap eller transport av et lik å gjøre, sier 43-åringens forsvarer, Christian Wiig.

Tok siktet til Finland i undercoveroperasjon

Politiet har brukt store ressurser på etterforskningen av drapssaken gjennom to og et halvt år.

VG har tidligere fortalt historien om hvordan den ene siktede (43) gjennom fire måneder ble utsatt for en undercoveroperasjon fra politiet. Hensikten var å fremskaffe bevis mot mannen, men politiet lyktes ikke. Mannen ble blant annet tatt med til Finland under påskudd av at han kunne bli med på en kriminell handel. I dette arbeidet ble Troms politidistrikt bistått av Oslo politidistrikt.

Til tross for omfattende letearbeid til fjells, rundt gården hvor Vålnes bodde, i sjøen og strandkanten flere steder, samt med georadar på Vollan Gjestestue, står politiet fortsatt uten et lik.

Nå pågår et svært ressurskrevende søk i massene under et tilbygg til Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn. To av de siktede jobbet her, og det pågikk grunnarbeider i forbindelse med oppføring av tilbygget på tidspunktet da politiet mener Vålnes ble tatt av dage.

Ett av vitnene som har sagt at Vålnes ligger under gjestestuen, er etter det VG kjenner til en tidligere bedrageri- og hallikdømt mann som på et tidspunkt sonet i samme fengsel som den siktede 43-åringen. Sistnevnte skal der ha fortalt om det skjulte liket.

Politiet har imidlertid understreket at det er flere uavhengige opplysninger i saken som tilsier at levningene av Per Vålnes kan være begravet under gjestestuen.