Filmveksthuset er et unikt ressurs – og kompetansesenter for ungdomsfilm i Nord-Norge. De har prosjektmidler fra Kulturdepartementet og RDA-ordningen for drift ut året.

Unikt tilbud

Nå jobber ledelsen ved Filmveksthuset for videreføring av det regionale filmtilbudet for talentutvikling for ungdom i alderen 15-25 år.

– Når året er omme har vi ikke mer prosjektmidler. Spørsmålet er hva vi gjør videre for å sikre Filmveksthuset som en regional aktør, sier Bror Hartviksen, leder for Filmveksthuset Tvibit.

For å opprettholde dagens aktivitetsnivå trenger de 4,5 millioner kroner i støtte. Hartviksen setter nå sin lit til at Tromsø kommune, landsdelens fylkeskommuner og Nordnorsk Filmsenter stiller opp. Han mener de har klart å lage et unikt tilbud til ungdom som har blitt lagt merke til.

Talentutvikling

– Filmveksthuset Tvibit er det eneste av sitt slag i Norge, og prosjektet blir sett på som en nasjonal pilot. Akkurat nå er to spillefilmer av og med ungdom i klippen, begge som et resultat av Filmveksthuset. De ble spilt inn i fjor sommer, og skal ha première i mai. På den ene siden har vi introduksjonskurs for 14-15-åringer, på den andre siden lager vi spillefilm. Det er egentlig uhørt, mener Bror Hartviksen.

I tillegg til å bygge opp unge filmskapere og rekruttere nye talenter til filmbransjen bidrar Filmveksthuset også til skolering av filmarbeidere.

– Unge talenter som har vært involvert i programmer på Filmveksthuset, har kommet rett inn på Filmskolen på Lillehammer og på Nordland Kunst – og filmfagskole, og i fjor høst deltok seks unge filmarbeidere fra Tvibit-miljøet på innspillingen av «Glassdukkene» i Tromsø.

Usikker på fremtiden

I dag er 3,5 stillinger knyttet til det regionale Filmveksthuset. Hartviksen frykter at de ikke klarer å finne støtte for å drifte videre som et regionalt, nordnorsk prosjekt, og at de er tilbake der de startet, som et rent lokalt tilbud i Tromsø med ei og ei halv stilling på filmsiden. Han har forståelse for at kommunale kutt også rammer kultur – og idrettssektoren.

– Alle må ta sin bit av kuttene. Signalene fra kommunen er at ingenting er spikret og at det vil komme en avklaring før sommeren. På et filmbransjetreff i Alta før helga sa fylkesråden for kultur, Line Miriam Sandberg, fra talerstolen at Filmveksthuset skal bestå i regional sammenheng. Vi må sette oss ned sammen med kommunen, fylkeskommunen og Nordnorsk Filmsenter for å drøfte fremtiden.

— Er du optimistisk med tanke på fortsatt drift for Filmveksthuset?

– Akkurat nå er jeg veldig usikker. For oss handler det om realiteter som stillingshjemler og aktivitetsmidler, sier lederen for Filmveksthuset.