Det bekrefter sjef for narkotikagruppa ved Tromsø politistasjon, politioverbetjent Yngve Myrvoll, som betegner utviklingen som bekymringsfull.

De siste årene har politiet erfart at mer og mer av narkotikaen kommer direkte fra utlandet hit til byen — og ikke via Sør-Norge.

Samtidig beslaglegger politiet stadig større partier med tunge narkotiske stoffer.

Distribueres videre

– Av saker under etterforskning de siste årene ser vi at det kommer såpass store mengder til Tromsø at relativt store kvanta også kan distribueres videre i Nord-Norge. Det kommer folk fra sørregionen, som Lofoten og Vesterålen, for å kjøpe stoff i Tromsø. Mye går også nordover fra Tromsø til Finnmark, sier Myrvoll.

Han påpeker at et narkomiljø som handler med større narkotikakvanta også påvirker det generelle kriminalitetsbildet i Tromsø. Ifølge narkosjefen er Tromsø blitt en liten storby, med tilhørende organisert narkokriminalitet, og der økt fattigdom og finanskrise i store deler av Europa har gjort det attraktivt å innføre større og større narkotikapartier til byen.

– Der vi tidligere tok en og annen kurer, tar vi nå store forsendelser, understreker Myrvoll.

Mer vold og trusler

I oktober i fjor avslørte politiet det hittil største amfetaminbeslaget i Tromsø, etter at 6,8 kilo ble hentet i Amsterdam og fraktet direkte til byen. Fire personer med tilknytning til Tromsø er nå tiltalt for grov narkotikaforbrytelse.

Samtidig finner stoff produsert i Øst-Europa veien direkte hit. Bak står folk med utbredte nettverk og mye kontanter som kan kjøpe store kvanta.

– Når det handles i store mengder vil det også oppstå interne oppgjør. Selv om mange av slike saker ikke anmeldes til politiet, vet vi at de som ikke klarer å gjøre opp for seg utsettes for omfattende vold og trusler, sier narkosjefen.

Svart økonomi

Spesielt øker omsetningen av amfetamin og ikke minst metamfetamin dramatisk.

– Vi ser at det er et stort marked for disse stofftypene i Nord-Norge, bekrefter Myrvoll.

Han påpeker at omsetningen av store mengder narkotika også fører til en voksende svart økonomi.

– Dette er penger vi mener i stor grad brukes i Tromsø, sier narkosjefen.

Han ønsker ikke å spekulere i om antall brukere i Nord-Norge øker i takt med at det kommer stadig større partier narkotika til landsdelen.

– Vårt inntrykk er hvert fall at det ikke går nedover, sier Myrvoll.

Tall fra Troms politidistrikt viser at alle typer narkotikaforbrytelser har økt de siste årene. Totalt avdekket politiet 27 prosent flere saker i fjor sammenlignet med fem år tidligere.