Posten Norge har investert i 91 nye elektriske varebiler, og av disse kommer ti til Tromsø. I alt har den nordlige regionen blitt tildelt 15 nye biler.

Odd-Arne Nilsen, leder av divisjon post i Tromsø, var en strålende fornøyd mottaker da de nye varebilene trillet inn på postterminalens parkeringsplass i dag.

Les også: Slutt på postlevering på lørdager

CO2-fri distribusjon

– Å redusere CO2-utslippene har vært sentralt for Posten i mange år, og vi kommer stadig nærmere målet. I 2008 satte vi et mål om å redusere CO2-utslippene med 30 prosent innen 2015. Vi ligger godt innenfor den målsettingen, sier Nilsen stolt.

Per i dag har Posten Tromsø en bilpark bestående av 33 prosent elektriske biler, inkludert el-jeepene.

– Om noen år håper vi å ha en helt CO2-fri distribusjon i hele byen. Jeg er stolt av resultatene vi kan vise til nå, og ser fram til de resultatene vi skal kunne levere i årene fremover, sier han.

De nye varebilene skal benyttes både i byen og i distriktene. Den første CO2-frie distribusjonssonen vil gå fra Mortensnes til Fagereng.

– Vi kommer nok til å fase inn de nye varebilene for å sikre postbudene en god opplæring, og se hva som fungerer for oss, sier Nilsen.

Les også: Savner du en julegave?

Rimeligere

Opplæringen står utvilsomt i høyt fokus på Tromsøkontorene. El-bilene skal utnyttes maksimalt, og med det skal blant annet budenes kjøreruter tilpasses noe.

– Disse varebilene er fullverdige distribusjonsbiler som har en kapasitet på over 80 kilometer på fullt ladet batteri, selv om posten har valgt å sette grensen på 70 kilometer, forteller Per Netland i Peugeot, som leverer el-bilene til Posten.

Tromsøs vinterføre og bratte bakker skal heller ikke skape problemer for de nye el-bilene.

– Fremkommeligheten til disse varebilene tilsvarer en vanlig dieselbil. Motoren har en enorm kraft, og Tromsø har ingen bakker som er bratte nok til å være problematiske, lover Netland.

El-varebilene har en veiledende pris på 244.000 kroner, men Nilsen peker på de mange kostnadsbesparende momentene ved bilene.

-Drivstofforbruk, momsfritak og årsavgiftene er bare noen av punktene som sparer inn utgiftene ved el-bilene, sier Netland.

Les også: Nå blir det færre postkasser