Årsaken var et snøskred i Holmbuktura i Ullsfjord. Fordi veien var stengt og været ekstremt dårlig, kunne ikke 62-åringen hentes med helikopter eller fraktes med legebåt. I stedet ble han hentet og sendt til UNN med en supplybåt.

Tidligere i år slo Statens vegvesen fast at de ikke hadde noen umiddelbare planer om å skredsikre strekningen.

I sjokk

Hjemme sitter kona Randi Nikolaisen (54) — fortsatt sjokkert over det som skjedde.

Legene på sykehuset har fortalt henne at ektemannen får varige mén og at han aldri vil bli frisk igjen.

– Det var mange ting som spilte inn da Magne ble rammet ved 02-tiden om natten. Da vi varslet sykehuset, kontaktet de en i ambulansegruppen som var hjemme i bygda på besøk. Han var hos oss bare en halvtime senere og tok styringen. Uten hans innsats, tror jeg Magne hadde dødd i armene mine, sier ektefellen.

Vanskelig å fatte

Hun finner det vanskelig å fatte at myndighetene ennå ikke har sikret Holmbuktura. Det betyr at hun og de andre beboerne i området må gå igjennom en ny, lang vinter med konstant frykt.

– Det var mange ting som gikk galt da Magne ble rammet. Samtidig var det en tilfeldighet at supplybåten, som befant seg i Tønsvika, var disponibel. Uten den hadde ikke hjelpen kommet.

– Normal reisetid fra oss til UNN er halvannen time. Nå opplevde vi at det tok nesten syv timer før Magne fikk sakkyndig hjelp. Det er fullstendig uakseptabelt og et nytt eksempel på at distriktene er nedprioritert.

Halvert

Hun spør også hvor redningsskøyten var i denne kritiske situasjonen. Den hadde mer enn halvert reisetiden tur/retur Tromsø i forhold til en stor supplybåt.

Samtidig som Randi Nikolaisen er kritisk og stiller mange spørsmål, uttrykker hun en enorm takknemlighet til alle som stilte opp da ektemannen ble syk.

– Det sitter mange hverdagshelter igjen etter hendelsen, understreker hun.

Holde seg hjemme

Tirsdag besøkte hun Magne på sykehuset. I går måtte hun holde seg hjemme i Olderbakken på grunn av uvær med regn og ny skredfare.

– Det er hverdagen for oss som også er en del av Tromsø kommune. Til tider er vi isolerte og fanget i våre egne hjem. I mellomtiden planlegges det tiltak som kan bøte på problemene vi sliter med. Men det har tatt år og vil neppe gi resultat på lange tider, sier Randi Nikolaisen.

Hjerteinfarkt

54-åringen har også sitt eget hjerteinfarkt fra i fjor friskt i minne. Det inntraff heldigvis sommerstid.

– Da fikk jeg raskt hjelp. Men hva hadde skjedd om veien i ura hadde vært stengt — enten på grunn av ras eller fare for ras? Da hadde heller ikke jeg vært i live i dag.

– Hele bygdesamfunnet føler at vi befinner oss på en knivegg. Mange er eldre og sliter med sykdommer — ikke minst hjerteproblem. Det er en tilleggsbelastning for alle.

Nå sender hun en henstilling til den nye regjeringen om å bevilge penger til rassikring i området.

– Penger er det nok av. Det er viljen til å gjøre noe som er problemet, sier Randi Nikolaisen.

Mobiliserte alt

AMK-sentralen på UNN mobiliserte alt da Magne Nikolaisen ble rammet.

Avdelingsleder Nina Hesselberg understreker at det ikke er ofte uvær gjør at sykehuset ikke får aksjonert som normalt.

- Men det skjer. Da må vi finne andre løsninger - som i dette tilfellet - helsepersonell på stedet.

Naboen kan trå til Hesselberg sier at vakthavende på AMK-sentralen visste at en av fra sykehuset var i bygda. De hadde også andre som ble kontaktet - blant annet sykepleier.

- I de mest ekstreme situasjonene er det faktisk naboen som trår til. De inngår i lokale førstehjelpsgrupper og brannkorps.

Vurderte redningsskøyte AMK-lederen sier at i dette tilfellet, var også Hovedredningssentralen koblet inn.

- Det var HRS som viste om supplybåten. En stund ble også redningsskøyte vurdert. Men på grunn av forholdene til sjøs, ble det hurtiggående fartøyet ikke satt inn. Det kunne ha påført pasienten ytterligere problem, sier Hesselberg.

GIFT I MER ENN 30 ÅR: Randi og Magne Nikolaisen har vært gift i over 30 år. Nå ligger ektemannen på UNN, sterkt skadet etter en hjerneblødning forrige uke. Dette bildet er fra ekteparets 30-års bryllupsdag. Foto: Privat Foto: Ronald Johansen