Hagen har siden april 1992 arbeidet som oppdragsfordeler og lønnsansvarlig ved Losse- og Lastekontoret. Hun har med andre ord vært et sentralt bindeledd mellom havnearbeiderne og arbeidsgiverne Nor Lines, Lars Holm Shipping, Post Nord og Bring, som sammen driver kontoret.

– Men da havnearbeiderne ble tatt ut i streik i desember i fjor gikk det knapt to uker før jeg ble permittert. Ni måneder senere kom oppsigelsen, forteller Hagen

Eneste i Norge

7. desember i fjor tok Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) ut havnearbeiderne i Tromsø i sympatistreik med NTF-medlemmene ved Risavika Terminal, som der kjempet om fortrinnsretten til arbeid ved havnen.

– Da arbeiderne ble tatt ut i streik forsvant behovet for å ha meg på kontoret og jeg ble permittert. Det skulle jo ikke skrives ut lønninger eller fordeles arbeid. Da var det ingen som visste hvor lenge streiken ville vare. Vi trodde det ville tvinge seg til ei løsning, forteller Hagen.

Det skulle imidlertid vise seg at streiken ble langvarig. Etter ni måneder i jobblimbo kom omsider oppsigelsen i august i år. Noe som gjorde Hagen til eneste person i Norge som har mistet jobben som følge av streiken.

– Det er kjempetrasig. Jeg er medlem av NTF, men jeg var ikke i streik, og jeg har hele tiden forholdt meg nøytral i konflikten. At jeg som uskyldig part rammes på denne måten kjennes urettferdig, sier hun.

I tillegg reagerer Hagen på behandlingen hun har fått av arbeidsgiverne.

– Det har ikke vært noen form for oppfølging etter permitteringen. Det var havnearbeiderne som ringte og spurte hvordan jeg hadde det, forteller hun.

– Brutalt

Geir Ingebrigtsen, leder i Tromsø Havne- og Transportarbeiderforening betegner det hele som en tragedie.

– Elisabeth er en person vi er hundre prosent avhengig av. Hun har styrt alt, ringt inn folk og kjørt lønninger for oss. Hun er helt uforskyldt kommet opp i denne situasjonen, og det er utrolig leit. Det vil bli meget vanskelig for oss dersom vi skal tilbake i arbeid igjen uten Elisabeth, sier han,

Terje Samuelsen, andre nestleder i NTF, opplyser at det er lite organisasjonen kan gjøre i en slik sak.

– Arbeidsgiverne og styret i Losse- og Lastekontoret står fritt til å legge ned kontoret, men de viser en brutalitet og en nullforståelse for hva arbeidslivsreglene og ansvar for arbeidstaker er, Vi er glade for at noen har tatt ansvar og i alle fall gitt Hagen en formell oppsigelse – ni måneder etter at det formelt sett burde vært gjort, utdyper han.

Uønsket situasjon

Ifølge styreleder i Tromsø Losse- og Lastekontor, Cecilie Veronika Ophaug Steffenakk, er ikke kontoret lagt ned, men er midlertidig omgjort til et såkalt ”sovende” foretak.

– Neste styremøte er 17. oktober. Da vil styret vurdere hva vi gjør videre, sier hun.

Hun gjør det klart at hun sympatiserer med Hagen.

– Vi synes også det er trist. Det er ikke noen ønskelig situasjon for noen. Elisabeth har jobbet i foreningen i mange, mange år, og vi støtter havnearbeiderne når de sier det er en tragedie, men vi ble tvunget til å si henne opp på grunn av situasjonen. Det er ikke noe vi i styret ønsket, forteller hun.

Steffenakk opplyser videre at Hagen vil være velkommen tilbake i jobben dersom kontoret åpner igjen.

– Men vi er usikre på om det er grunnlag for ei hundre prosent stilling.

I tillegg mener hun det er synd at Hagen føler det som om arbeidsgiverne ikke har fulgt henne godt nok opp i permisjonstiden.

– Vi har hatt litt kontakt. Jeg har spurt henne hvordan det har gått og pratet med henne om praktiske ting i forbindelse med avslutningen, sier hun.