– Selv om jeg anser dette som et arbeid, er det et stort vennskap som ligger i bunnen, der jeg får jobbe med helt fantastiske folk. Det som er så morsomt med koret er at det samler alle mulige slags mennesketyper, når det gjelder alt fra livssyn til yrke. Å lede dette koret anser jeg derfor nesten som et slags fredsarbeid, forklarer Sissel Helland.

Stabil medlemsmasse

Det hele startet på begynnelsen av 1970-tallet da Helland flyttet fra Hamarøy til Tromsø for å studere på musikkonservatoriet. 60-åringen, som i dag jobber som lektor i musikk ved UiT, bosatte seg etter hvert på Kvaløysletta.

– Der kom jeg i kontakt med flere folk som var interessert i å synge i kor. Dermed startet jeg opp Sandnessund blandakor som 25-åring, forteller hun.

I begynnelsen var det ikke mer enn 13–14 medlemmer i koret, men det antallet vokste raskt.

– Medlemsmassen har vært ganske stabil i lang tid nå med rundt 40 medlemmer, der vi er noen flere kvinner enn menn, opplyser Helland.

Dirigenten kan informere om at hun imidlertid ikke er den eneste i koret som har vært med helt siden starten i 1979.

– Noen av de opprinnelige koristene har sluttet, men vi har fortsatt ti medlemmer som har vært med i alle år, sier Helland.

Mer enn musikk

60-åringen tror det er flere årsaker til at hun og flere andre har holdt ut i koret så lenge.

– Musikken i seg selv har selvsagt hatt mye å si. Vi jobber seriøst med det vi gjør og inkluderer alle. Som dirigent er jeg opptatt av å vise at det bor mye musikalsk i helt vanlige mennesker. Dessuten har organisasjonen i koret, med styret i spissen, hele tiden vært velfungerende. Det har hatt mye å si, mener dirigenten.

Å synge i kor gir folk noe langt mer enn et musikalsk fellesskap, ifølge Helland.

– Jeg har en litt terapeutisk tilnærming til det å synge i kor. I Sandnessund blandakor har vi en lekende tilnærming til det vi gjør, samt at vi har fokus på avspenning. Som korist må man være hundre prosent til stede.

Mange høydepunkter

Etter 35 år som kordirigent sitter Helland igjen med mange gode minner. Å skulle trekke fram noe høydepunkt synes hun derfor er vanskelig.

– Vi har reist på mange korturer til utlandet, der vi har spilt i flere store katedraler rundt omkring i verden. Det er opplevelser som har vært helt fantastisk, mener 60-åringen.

Det musikalske arbeidet til koret har dirigenten også hatt mye glede av.

– Vi har hele tiden hatt et stort fokus på det nordnorske, der vi har hatt mange større prosjekter, blant annet basert på musikken til Terje Nilsen og tekstene til Helge Stangnes. Også Evert Taube-produksjonen koret hadde og produksjonen basert på musikken til Alf Prøysen har vært høydepunkter, forteller Helland.

Under jubileumskonserten i morgen blir det et gjenhør med flere av disse musikalske høydepunktene, ifølge dirigenten. I tillegg får koret selskap av visegruppa ”Gulløye” i Ishavskatedralen.

– Det er mannen min, Ola Graff, som har startet opp visegruppa. Der spiller han blant annet sammen med den ene sønnen vår, Torje Helland Graff, forklarer hun.

Familieprosjekt

Etter 35 år har Sandnessund blandakor på mange måter blitt et slags familieprosjekt.

– Ja, det kan du si, innrømmer Helland.

Ola Graff fungerer nemlig også som korets faste akkompagnatør på tangentinstrumenter, i tillegg til at han har arrangert mye av kormusikken som Sandnessund blandakor har fremført. Som ikke det er nok stepper Graff også inn som dirigentvikar de gangene Helland selv er forhindret fra å lede koret.

– Også sønnen vår Torje er ofte med som akkompagnatører på kontrabass, legger hun til.

Selv om Helland har fylt 60 år og tilbrakt over halve livet sitt som dirigent i Sandnessund blandakor, har hun ingen planer om å gi seg med det første.

– Nei, det har jeg faktisk ikke tenkt noe på. Vi har hatt kormedlemmer som har holdt på til de var over 80 år, så 60 er ingen alder, mener Helland.

Foto: Tom Benjaminsen
Foto: Tom Benjaminsen
Foto: Tom Benjaminsen