Det var Willy Isaksen som sendte oss disse bildene for noen år siden. Han fortalte at han fant dem under opprydding i arkivet hans. Men bortsett fra at de er fra indre havn og er fra begynnelsen av 1900-tallet, var han usikker på opprinnelsen.

Han kjenner heller ikke menneskene som er avbildet, men skrev i en e-post:

– Bildene viser ei tid fra gamle Tromsø og livet ute på Tromsø havn. Hvis de er av interesse, så bare benytt dem i avisen med en beklagelse om min manglende kunnskap til bildenes opprinnelse.

Vi bringer gjerne bildene, men ser ingen grunn til å beklage at Isaksen ikke kjenner opprinnelsen til dem. Her er likevel nok av detaljer å henge seg opp i.

For det første kan det tyde på at de er tatt en søndag formiddag. Karene er pyntet med dressjakker, hvite skjorter, slips og sixpence-luer.

På hovedbildet ser vi Aagaard-bryggene, hvor det på store skilt opplyses at her omsettes det fisk, tran og kveitelever i tillegg til at bryggen inneholder saltlager.

Vi registrerer også at det lå mange fiskefartøyer på indre havn på denne tiden, i motsetning til i dag hvor det knapt er en fiskebåt å oppdrive på havna.

Uansett: Vi lar bildene tale for seg selv og lar de stå som en illustrasjon på hvordan havnebildet var for hundre år siden – og vel så det ...

havn Foto: Picasa 2.6