Ifølge rektor Anne Husebekk ved UiT - Norges arktiske universitet vil nok ikke universitetsområdet være helt røykfritt med det første, men allerede nå er det vedtatt å opprette røykfrie soner utenfor inngangspartier og luftinntak.

- Det er trinn én å flytte røykingen til anviste plasser. Vi planlegger å sette opp noen røykeskur på campus. Trinn to vil være å gjøre campus helt røykfri, forteller hun.

Vedtaket gjelder for campus Breivika og de andre campusene ved UiT.

Les også: UiT på ”topp 400”-liste

Sterkt insentiv

Rektoren forteller videre at vedtaket er gjort på bakgrunn av både klager fra studenter og ansatte og innskjerpingen av røykeloven som trådte i kraft i juli i år.

- I røykeloven står det at inngangspartiene til offentlige bygg skal være røykefrie. Sånn sett er jo det et sterkt insentiv for å gjøre noe med dette, sier Husebekk, og fortsetter:

- Vi har også fått flere klager fra studenter om at det røykes utenfor luftinntak, noe som har ført til dårlig luft inne i byggene.

Les også: Tromsøværingen under lupen

Respekt for røykere

På spørsmål om når Husebekk ser for seg at campus er fullstendig røykfritt, svarer hun at hun håper det vil være tilfelle i løpet av ett år.

- Men jeg har samtidig respekt for de som røyker. Vi ønsker ikke å trenge oss inn i folks private sfærer. Det er jo lov å røyke i Norge - vi skal være streng, men ikke urimelig, utdyper hun.

Ifølge rektoren vil hun følge nøye med på hva som skjer ved de andre universitetene i landet.

HÅPER: Anne Husebekk, rektor ved UiT – Norges Arktiske Universitet, håper UiT er røykfritt i løpet av ett år. Foto: Tom Benjaminsen