Førstkommende mandag, 29. oktober, er det budjsetthøring i kommunalkomiteen. Der står blant annet RDA-midlene på agendaen, ettersom regjeringen har foreslått å redusere, og på sikt kutte ut RDA-midlene.

Mens Tromsø kommune og NHO Troms har meldt sin ankomst til budsjetthøringen, står ikke Troms fylkeskommune oppført på lista.

Store prosjekter kan miste støtte

Det reagerer varaordfører Anni Skogman kraftig på.

- Dette er veldig beklagelig og merkelig. Samtidig så gjør det meg bare mer kamplysten til å slåss for at denne ordningen skal bestå, sier Skogman.

Varaordføreren mener fylkeskommunen prioriterer feil.

- Troms fylkeskommune er den fremste fordeleren av disse midlene, men i mitt hode prioriterer de feil. Vi i Tromsø betaler jo mer arbeidsgiveravgift nettopp for at disse pengene skal komme kommunen til gode, mens departementet på sin side ønsker at vi skal bruke mer penger i distriktene og mindre i Tromsø.Derfor synes jeg det er synd at ikke fylkeskommunen hiver seg med på laget for å kjempe mot denne endringen, forklarer Skogman.

Dersom kuttet i RDA-midlene blir en realitet betyr det blant annet at prosjekter som utbyggingen av Alfheim stadion og Templarheimen kan bli skadelidende.

- Kjempeviktig sak

Også byråd for næring, idrett og kultur, Jonas Stein Eilertsen, er klar på betydningen av at RDA-midlene ikke reduseres.

- Dette er en kjempeviktig sak som vi i byrådet har brukt mye tid og ressurser på. Jeg er derfor glad for at NHO Troms, NHO Nordland og Bodø kommune også støtter opp om dette, påpeker han.

- Må være en misforståelse

Ifølge fylkesråd for plan- og næring, Kari-Anne Opsal, medfører det imidlertid ikke riktighet at Troms fylkeskommune ikke er opptatt av å unngå kutt i RDA-midlene.

- Dette kan jeg ikke fatte og begripe. Det må i beste fall bero på en misforståelse, sier Opsal.

At fylkeskommunen ikke står på lista til budsjetthøringen ennå, forklarer hun slik:

- Vi har rettet en henvendelse til kommunalkomiteen om å få komme på høringen, og vi har blitt lovet et svar i løpet av torsdag. Også vi synes det er svært uheldig at det kan bli kutt i disse midlene.