TROMSØ KINO: Selv om den offisielle åpningen finner sted på Stortorget klokken 18:00 mandag, er filmene under årets filmfestival allerede i gang.

Klokken 09:00 var nemlig de første filmene i gang. Skal man tro publikum selv, er det viktig å komme raskt i gang.

– Jeg liker å være tidlig ute og starte pent og pyntelig, så får man øke på etter hvert med flere filmer, sier Paul Otto Klevstad som har vært festivalgjenger helt siden TIFF startet for 25 år siden. Som tidligere kinosjef på Skjervøy var det ikke vanskelig å bli bitt av filmfestivalbasillen. Selv om han har kompetanse, sier han at man ikke trenger å være ekspert for å velge ut de riktige filmene på programmet.

– I fjor traff jeg på hver eneste film. Da kunne jeg ikke sette fingeren på noe. Det handler ikke om å ha flaks, men det handler om at det bare er gode filmer på programmet, sier Klevstad.

Sosialt

Likevel er det ikke bare kvalitetsfilmer som trekker folk til festivalen. Det å møte folk på kafé og gå sammen på filmer år etter år er det viktigste hos enkelte.

– Vi er tre par som har gått sammen i mange år nå. Planen er å se åtte filmer i løpet av uken. Vi plukker ut filmene veldig tilfeldig og som regel er vi heldig med det vi velger. Det sier mye om kvaliteten i programmet og at det er et fantastisk spekter av filmer fra forskjellige nasjoner, sier Stein Nilsen som mener det er vanskelig å bomme på film.

Men det er lov å bomme på filmene. Inga-Lill Viotti opplevde i fjor å treffe på mange av filmene, men mot slutten gikk hun på en liten smell.

– Jeg har gått fra filmer jeg ikke syns var gode. Det er veldig lov. Det er generelt gode filmer hele veien, men det er ekstra kjedelig om du bommer på din siste film, sier Viotti.

– Beste uka

Men hvor mye film er det mulig å få med seg på en uke? Anne-Lise Reiersen skal i alle fall forsøke å få med seg mellom 20 og 30 filmer. Hun var naturligvis på plass da kinoen åpnet i morgentimene.

– Jeg er tidlig ute for å få sett mest mulig film. Jeg tar meg fri denne uken hvert år for å få med meg mest mulig. Det er den beste uka i året, sier Reiersen som hastet inn i salen for å få med seg filmen.

Av Kent-Einar Myreng

Ingrid Aronsen