Kommunen får mange telefoner fra ivrige turgåere: Når åpner fjelløypa på fastlandet? Onsdag morgen så det ut til at svaret var klart.

På skisporet.no ser det ut som at fjelløypa mellom Kroken og Tromsdalen har blitt kjørt opp. Men…

– Det er ikke kjørt opp spor, sier Stig Ture Johansen fra Bydrift i Tromsø kommune.

Tråkkemaskinen har riktignok vært på fjellet, erkjenner han. Han kjørte selv maskinen fra Kroken til Tromsdalen og tilbake igjen onsdag morgen.

– Jeg må presisere at vi ikke har åpnet fjellruten. Vi har kjørt mellom Kroken og Tromsdalen, men vi har ikke hatt sporsettet nede, sier Johansen.

Venter på bra vær

Forrige uke var kommunen usikker på om løypene på fjellet i det hele tatt ville bli kjørt opp i år. Siden har det falt en god del snø.

– Vi var oppå fjellet i dag for å se hvordan snøforholdene var, og så har vi preppet traseen til å kjøre opp spor senere, sier Johansen.

SNØDYBDE: Det ligger godt med snø på fjellet, ifølge snøkartet til Varsom og NVE. Foto: Skjermbilde, senorge.no

Det skal komme enda mer snø videre ut i uka, viser prognosene på Yr. Planen er å parkere tråkkemaskinen i Kroken og vente til uværet denne uka er over. Etter det blir det kjørt opp spor.

– Når vi kjører over fjellet, må det være godt vær. Det er bortkastet tid og penger hvis vi kjører mens det snør, for da snør det igjen etter oss, sier han.

En runde på fjellet med kommunens tråkkemaskin koster rundt 12.000 kroner.

– Når det blir bra vær igjen i neste uke, så blir vi å kjøre for alvor, sier han.

Før påske

Den første turen på fjellet vil alltid etterlate dårlige forhold.

– Vi kan selvfølgelig ikke nekte folk å gå på ski, sier Johansen og legger til:

– Når vi kjører første runde, så blir det ikke perfekte spor. Det er veldig dyp og vanskelig snø, og det er ikke gode forhold der vi har kjørt. Traseen er selvfølgelig tråkket, men det er ikke kjørt opp spor.

Han sier det blir mye bedre neste uke når maskinen kjører ruten mellom Kroken og Tromsdalen for andre gang. Da blir han også å prøve å tråkke skispor helt til Tønsvika.

– Etter det skal vi prøve å komme oss til Snarby, så vi får åpnet fjelløypa før påske, sier han.

– Så hele fjellruten vil være åpen til påske?

– Ja da. Vi satser på det, sier han.