Mens blinde og svaksynte stort sett har vært utestengt fra å benytte seg av kinoenes filmtilbud, finnes det nå enkle tekniske løsninger som gjør det mulig «se» film selv om man er blind. Alt takket være en gratis app på mobilen og hodetelefoner.

Et lukket medium

– Det er ganske unikt at filmprodusentene har bevilget penger til synstolkning av «Blind». De har laget et ekstra lydspor med en fortellerstemme som formidler hva som skjer på kinolerretet, for at blinde og svaksynte skal få seg en filmopplevelse, sier teknisk sjef Rune Karolius på Fokus kino.

I går tekstet kinoen ut den ferske app-løsningen, som foreløpig bare er tilgjengelig på iPhone, med blinde Roger Riise som prøvekanin. Han fikk gradvis dårligere og dårlige syn i sin ungdom, og mistet lesesynet helt da han var 25 år.

– Det blir en ny opplevelse. Film har væt et lukket medium. Det er 12-15 år siden sist jeg var på kino med en kameratgjeng. Jeg er veldig spent, sier Riise før filmen starter.

Kino for flere

10-15 minutters synstolkning av filmen «Blind» ga mersmak.

– Jeg er vant til å tolke verden gjennom lyd. Det er en tilvenning. Jeg synes det fungerte veldig bra. Man skal være bra profesjonell for å synstolke, men jeg synes de har klart å tolke det vesentligste i filmen. Det var ingen problemer å følge med, nå har jeg bestemt meg for å se hele filme til uka, sier han.

Den nye app-en vil gjøre kinoen tilgjengelig for flere. Troms fylkeslag av Norges Blindeforbund har rundt 350 medlemmer, av disse befinner 150 seg i Tromsø.

– «Blind» er et friskt pust med en interessant fortellerteknisk tilnærming, som erter publikum og leker med forståelsen av fantasi og virkelighet. Den er en kunstfilm som vil skape debatt hos et ungt publikum. Dét er en kjærkommen motpol til overvekten av dramafilmer rettet mot middelaldrende, uttalte juryen da filmen vant «Europa Cinemas Label» under filmfestivalen i Berlin i februar.

Billig med synstolkning

Kinoen anbefaler dem som vil bruke app-en Parlamo om å laste ned lydsporet til «Blind» på forhånd. App-en synkroniserer automatisk lyden i kinosalen. Da er det bare å plugge headsetet i mobilen og «se» filmen. Foreløpig er dette den eneste filmen med synstolkning, men Karolius håper det blir flere, for det er en billig løsning.

– Teknologien er enkel og vi trenger ikke noe spesialutstyr på kinoen. Dessverre blir det bare denne ene filmen i år, men vi får presse på Kulturdepartementet sånn at de kan bevilge penger til synstolkning av flere filmer. For én million kroner får man synstolket 16 spillefilmer, sier Rune Karolius.

«Blind» vises lørdag og settes også opp på Fokus kino fra mandag til torsdag.

FILM FOR BLINDE: Med filmens lydspor på headset kan blinde Roger Riise (62) «se» den norske spillefilmen "Blind" på Fokus kino. Foto: Tom Benjaminsen
APP: Det er mobil-appen "Parlamo" som gjør det mulig for blinde Roger å "se" film på kino.
Med filmens lydspor på headset kan blinde Roger Riise (62) «se» den norske spillefilmen «Blind» på Fokus kino. Foto: Tom Benjaminsen