Tiltalte er av sakkyndige erklært psykotisk og ikke strafferettslig tilregnelig. I retten forklarte 43-åringen at Hansen kom hjem til datteren, tiltaltes samboer, på kvelden lille julaften.

Ifølge tiltalte skal Hansen ha vært beruset og ut over natten gjentatte ganger ha vært ufin mot datteren.

- Jeg måtte flere ganger snakke ham til rette, sa 43-åringen i retten.

Hadde rørtang under stolen

Ifølge 43-åringen, som har vært underlagt psykiatrisk behandling etter drapet, skal Hansen i løpet av natt til julaften ha fortalt at han hadde mottatt 50.000 kroner for å drepe tiltalte. Tiltalte hevdet også at Hansen fortalte ham hvordan det ville komme til å skje.

43-åringen skal fra han var liten ha kjent den avdøde og hans familie. Hansen skal ha kommet til Tromsø tre dager før julaften for å feire jul med datteren og samboeren.

- Asbjørn var hjertelig velkommen til å feire jul med oss, sa tiltalte i retten.

I løpet av morgenen julaften ringte tiltaltes samboer tre ganger til politiet for å få deres hjelp til å få Asbjørn Marelius Hansen ut av den kommunale leiligheten.

- Han tok etter hvert på seg ytterjakka og kom mot meg med knyttet neve. Han slo meg i ansiktet og gikk så raskt inn på kjøkkenet. Jeg tenkte at der lå det kniver, så jeg tok med meg en stor rørtang som lå under stolen der jeg satt og fulgte etter ham, sa tiltalte.

Rørtanga er av politiet målt til rundt 50 centimeter lang.

Slo flere ganger

Ifølge 43-åringen, som er erklært psykotisk, skal Asbjørn Marelius Hansen hatt hånden sin på en kniv og gått mot tiltalte da han kom inn på kjøkkenet.

- Jeg svingte derfor opp tanga og traff ham hardt i hodet. Det så ikke ut som om det bet på ham, så jeg slo ham en gang til - og sannsynligvis en gang til også mens han var på vei ned, sa tiltalte i retten.

Han opplyste at drapet skjedde i panikk og at han var veldig redd.

- Da jeg så hvordan Asbjørn så ut, antok jeg at han var død. Jeg følte ikke så veldig mye. Jeg syntes det var veldig trasig at julaften skulle starte sånn, sa tiltalte under sin forklaring i tingretten.

Sjekket pusten

Det skal ha vært den dreptes datter som ringte AMK og meldte fra om hendelsen. Tiltalte opplyste i retten at han flere ganger hadde lyttet etter om 66-åringen pustet, uten at han kunne registrere dette.

- Det jeg faktisk var mest redd for, var at han skulle være i live og at jeg ikke gjorde noen ting, uttalte den 43 år gamle tromsømannen i Nord-Troms tingrett.

Han opplyste at han under drapet selv var påvirket av amfetamin, at han hadde røyket hasj og også reseptbelagte tabletter.

Mannen er nå innlagt på en sikkerhetspost på Åsgård sykehus

- Jeg har det veldig bra. Men jeg savner kjæresten min, sa 43-åringen i retten.

Tiltalte bestrider ikke at drapet skjedde i psykose.

Aktor vil legge ned påstand om dom på tvunget psykisk helsevern for 43-åringen. Årsaken er påtalemyndigheten anser faren for at tiltalte vil begå nye, alvorlige forbrytelse som nærliggende.