Torsdag reiser ungdomspolitikere fra hele Norge til Utøya for å delta på sommerleiren som vil pågå til søndag. Fylkesleder for AUF i Troms, Iris Moseng Sandholt (21) forteller at hun gleder seg.

– Det er første gang jeg er der på sommerleir, men jeg har vært der flere ganger før i andre sammenhenger. Jeg tror det blir en fin helg. Å dra tilbake dit er et stort steg, sier Sandholt.

– Spesielt

Da iTromsø snakker med henne torsdag formiddag sitter hun på bussen på vei til øya.

– Jeg kan ikke legge skjul på at det er litt spesielt. Det som er fint er at Utøya representerer minnene, men det er fortsatt et sted for politisk engasjement og debatt. I tillegg er temaet for leiren internasjonal solidaritet, og det viser at vi løfter blikket og ser fremover, sier Sandholt og fortsetter:

– Når man er der for første gang etter 22. juli er det viktig å ta viktige verdier på alvor og se på hva som skjer ute i verden.

Debatt og fotballturnering

Fylkeslederen forteller at helgen blant annet vil bestå av politiske verksteder, fotballturnering og debatt.

– Vi i Troms-leiren får besøk av Bheki fra Swaziland, presidenten i SWAYOCO, som er søsterorganisasjonen til AUF. Han skal fortelle sin historie om livet i Swaziland, og det tror jeg vil bidra til økt engasjement for den internasjonale politikken.

Ungdomspartiet glemmer heller ikke at valgkampen er i gang.

– Det vil nok bli litt valgkampsnakk, men vi prøver å ta en liten pause slik at vi kommer sterkere tilbake til valgkampen. Sommerleiren skal gi nytt engasjement som kommer godt med etterpå, sier Sandholt.

– Betyr mye

Fylkeslederen forteller at Utøya er en viktig plass for AUF og arbeiderbevegelsen i Norge.

– Utøya betyr mye for oss. Det er et sted hvor mange viktige politiske verksted har blitt holdt gjennom årene. Øya betydde mye før 22. juli, og betyr enda mer nå. Det er fint å kunne ta Utøya tilbake denne helgen, sier Iris Moseng Sandholt.