Skarven er uteplassen i byen som tilbyr størst uteservering. Med hele 200 sitteplasser i nydelige omgivelser er utearealene deres blant byens mest populære serveringssted. Utestedet var i 1986 blant de første til å starte med uteservering, og har siden det hatt stor suksess med å la tromsøværinger nyte forfriskninger under åpen himmel.

Trekker tromsøværinger

- Uteserveringen er svært populær, både på dagen og på kveldstid, sier Skarvenansatt John Fredrik Solberg. – Det er nesten som tromsøværingene kan lukte godværet. Når sola titter frem er de her i løpet av få minutter. Vi synes det er veldig trivelig at så mange automatisk trekker mot Skarven for å nyte sosialt samvær når det er sol og fine temperaturer.

Godværet vi har sett så langt i juli har også hatt sitt å si for omsetningen på vertshuset.

- Lokalet fylles opp og det dannes lange køer så snart sola skinner. Det virker som det går mer av alt. Folk liker seg også ute på kveldene. Lyse, svale sommerkvelder og en kald pils går godt sammen, smiler han. – Sola i Tromsø er for ustabil til at vi avhenger av den i noen grad, men den har definitivt mye å si for driften om sommeren.

Flotte omgivelser

Skarven er alene om å ha så stort og tilrettelagt uteområde for servering. Noe de vet å utnytte godt av.

- Vi kjenner byen og tromsøværinger, de trives best ute. Vi er heldig med uteområdet vårt, på grunn av størrelsen og den vakre utsikten. Det fører til at folk til tider foretrekker å sitte ute til tross for kaldere temperaturer og regntunge skyer, avslutter Solberg.

Disse har best kapasitet

Vi har snakket med utestedsansatte og kommet frem til at det i Tromsø by finnes 12 utesteder som tilbyr uteservering. Til sammen tilsvarer det om lag 600 sitteplasser. Øverst troner ikke overraskende Skarven, som med 200 sitteplasser er svært populær hos tromsøværinger. Andre plassen deler Skybar Clarion Hotel The Edge, No 24, Verdensteateret, og Gründer med 50-60 sitteplasser. Videre nedover på lista finner vi Bardus, Solid og Jernbanen med 40-45 plasser. Perez, Ølhallen og Companiet har mellom 25-30 plasser. Samtlige av de øvrige nyter godt av sola som har vært å se i store deler av sommeren.

Best om kvelden

Blant utestedene som gjerne skulle hatt flere sitteplasser er Gründer.

- Uheldigvis er vi ikke like heldig som for eksempel Skarven når det kommer til beliggenhet og arealet. Likevel merker vi at uteserveringen er populær blant kundene våre, særlig i varme sommermåneder, sier daglig leder Ståle Michaelsen.

Den største profitten for utearealet sitt henter de likevel inn på kveldene.

- Det hender at folk velger bort Gründer når været er som best nettopp fordi beliggenheten vår nekter oss sol i mer enn 2-3 timer om dagen. Folk foretrekker derimot å sitte ute hos oss på kveldene, da er det veldig trivelig med pledd, varmelamper og forfriskninger fra baren, forklarer Simen Nilssen, ansatt på Gründer. – Da skulle vi gjerne hatt større plass. Særlig nå som Bukta-festivalen trekker kunder i hopetall.

Foto: Pia Engman