Professor i arkeologi og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø (UiT), Hans PEter Blankholm, har, siden september i fjor, drevet med utgravning av et steinalderbofelt ved Brensholmen. Utgravningene har båret frukter.

- Vi har funnet masse avfall av gamle redskaper laget i stein. En av steintypene vi har funnet, finnes ikke her, men i Alta-området. Det viser at steinaldermenneskene som har bodd ved Brensholmen, kan ha kommet fra området i Vest-Finnmark. Men det kan også bety at de har hatt handelsforbindelser med folk der borte, sier Blankholm.

Strategisk plassering

- Boplassen var strategisk plassert ved det gamle sundet mellom Brensholmen og Sandvika. I steinaldertiden, cirka 10 000 år før vår tid, sto havet 22 meter over dagens havnivå, forteller Blankholm.

Ifølge Blankholm pleide ofte steinaldermenneskene - som levde av jakt og fiske, å plassere bosetningene sine nærme slike sund.

- Her var det mest strøm og her var det enklest å få tak i fisk, forklarer Blankholm.

Fortsetter utgravningene

Blankholm forteller at de skal fortsette å grave i området en tid fremover.

- Vi håper å finne mer ut om hva de spiste. Ved å lete i jorden etter for eksempel frø, kan vi finne ut om de blant annet spiste bær, sier Blankholm.

Arkeologene har hittil ikke funnet spor av boligstruktur eller båtplass, slik man har funnet andre steder.

FJERNER TORV. Dr. Debora Zurro (UAB-Barcelona) og arkeologistudentene (UiT) Per-Kristoffer Svenning og Frøya Hodges fjerner forsiktig bunnen av torven akkurat over kulturlaget. Foto. Privat Foto: Hans Peter Blankholm