I går skrev iTromsø at rettsgenetisk senter ved UiT ikke har kunne kommet i gang med DNA-analyser for politiet. De avventer fortsatt svar på deres henvendelse om et møte med statsråd Bent Høie i Helse- og omsorgsdepartementet.

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Tove Karoline Knutsen håper at dette ikke betyr at regjeringen har tenkt å privatisere oppgavene for et supplerende miljø for DNA-analyser og dermed konkurranseutsette denne oppgaven.

– Regjeringen har tidligere sagt at de ønsker å privatisere oppgavene i et supplerende miljø. Det vil i så fall være veldig kritisk for Tromsø. Da svekker man miljøet her som både skal drive med forskning og utdanning av rettsmedisinere, sier Knutsen.

Bør gjøres noe med

Knutsen forteller at hun stilte spørsmål til helseministeren vedrørende denne saken før jul.

– Jeg fikk et svar som ikke var til å bli klok av. De hadde ikke bestemt seg for noe og da blir jeg bekymret. Jeg synes det er uholdbart at dette ikke blir tatt tak i, sier Knutsen.

Den rødgrønne regjeringen satte våren 2013 sammen en hurtigarbeidende komité for å utrede spørsmålet rundt et rettsgenetisk miljø i tillegg til Rettsmedisinsk institutt i Oslo.

– Det ble da konkludert i tre av fire modeller at Rettsgenetisk senter i Tromsø skulle inn som supplerende miljø for DNA – og sporanalyser. Dette ble klart i fjor etter sommeren og jeg synes det er rart at det ikke er tatt tak i enda.

– Men dette er jo noe som har vært utredet flere ganger, hvorfor gjorde ikke den rødgrønne regjeringen noe med dette tidligere?

– Rettsgenetisk senter ble opprettet med DNA-reformen som Knut Storberget la fram i 2008. Det var da flere ting rundt Rettsmedisinsk institutt i Oslo som var uklart og det hele ble da lagt på is. I 2011 tok vi opp saken igjen fordi vi så at det var svært viktig at vi fikk dette på skinner igjen.

Setter spørsmålstegn

I svaret fra statssekretær Cecilie Brein-Karlsen ved Helse- og omsorgsdepartementet sier Brein-Karlsen at de åpner for å kunne innhente en norsktalende fornyet vurdering i saker som krever det. Akkurat dette reagerer Knutsen på.

– Jeg setter spørsmålstegn ved at man kan gå ut å bestille norskspråklige tjenester av dette kaliberet. Så vidt jeg vet er det ikke lagt til rette for at staten kan kreve dette, sier Knutsen.

Justisministeren: - Arbeidet er i gang

I går uttalte statssekretær Cecilie Brein-Karlsen i helse- og omsorgskomiteen at det under et møte med justisdepartementet ble klart at det er justisminister Anders Anundsen som skal følge opp saken videre. iTromsø kom i kontakt med Anundsen tirsdag ettermiddag.

- Når kan man forvente en avgjørelse med tanke på flere rettsgenetiske fagmiljø?

- Det er et arbeid som er i gang mellom justisdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Vi arbeider for å oppfylle Regjeringsplattformen på dette området så raskt det lar seg gjøre, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.