I oktober starter Tromsøs egen versjon av «Slankekrigen». I tre måneder skal 40 tromsøværinger svette vekk nesten ett tonn til sammen.

– Skal vi få vekk kiloene?, roper coach og instruktør Christin Jakobsen til de håpefulle tromsøværingen som har meldt seg på Tromsøs versjon av slankekrigen.

Et rungende «ja» kommer det tilbake fra deltakerne som står og hutrer i høstkulda i Telegrafbukta.

Ikke flaut

I en måned har Christin Jakobsen og Hildegunn Strøm, livsstilscoachene i selskapet Free Living, gått gjennom søknadene fra tromsøværinger som har sett seg lei av overvekt. Tanken var å samle 16 deltakere, men da intervjurundene var over satt de igjen med 40 håpefulle.

– Det var så mange motiverte at vi rett og slett ikke kunne si nei. Alle har unike historier og er klar for å ta fatt på vekta. Grunnen til at vi gjør det å vise at det slett ikke er flaut å slanke seg, sier Strøm.

Ideen er velkjent fra TV-skjermen. Et knippe overvektige deltakere samles i grupper for å gå ned i vekt sammen. De motiveres med fysisk og mental trening i tillegg til kosthold. «Slankekrigen Tromsø» skal ikke vises på nasjonal TV, men er slett ikke mindre seriøst av den grunn.

– Vi skal vise at med riktig oppfølging kan alle nå målene sine. I tre måneder skal denne slankekrigen foregå, men hele opplegget, som skal være en livsstilsendring, skal vare i et helt år, sier Jakobsen.

Ble mobbet

Alle deltakerne har sitt eget personlige mål, og har prøvd å slanke seg flere ganger tidligere uten hell.

For 27-årige Silje Strand er «Slankekrigen Tromsø» siste løsning. Denne gangen skal hun komme i mål. Hun ble mobbet, sparket og slått av klassekamerater som 7-åring fordi hun var overvektig.

– Jeg har alltid vært litt kraftig, og jeg har blitt mobbet helt siden barneskolen. Det utviklet seg til en spiseforstyrrelse på ungdomsskolen og siden har det gått slag i slag med høy vekt og lav vekt, forteller Strand.

Det hele toppet seg da hun ble gravid og fikk svangerskapsforgiftning. Rett etter fødselen ble hun gravid på nytt og kiloene ballet på seg.

– Jeg hadde akkurat kommet ut av et forhold hvor jeg ble rakket ned på, og hadde flere år med trøstespising bak meg. Plutselig satt jeg igjen alene med både ekstra kilo og barn jeg må ta meg av, forteller Strand.

Den tøffe fortiden er mye av grunnen til at hun nå har bestemt seg for å ta tak i kiloene — og fordommene.

– Jeg har funnet motivasjonen, og er klar for å vise at alle som har rakket ned på meg at jeg faktisk klarer å nå de målene jeg har satt meg. Jeg skal ta et endelig oppgjør med kiloene, og alle fordommene som har fulgt meg på grunn av overvekten, sier Strand.

Konkurranse

Hun mener det er mangelen på motivasjon som har ført til at hun ikke har klart å gå ned i vekt tidligere, men at måten «Slankekrigen Tromsø» er bygd opp på skal få henne i mål.

– Mye ligger mentalt, og i dette opplegget har det et stort fokus. Gjennom en naturlig vektnedgang og oppfølging sammen med folk som har det på samme måte som meg, er jeg sikker på at de 35 kiloene jeg har for mye kommer til å forsvinne, sier Strand.

De 40 tromsøværingene skal deles inn to grupper, og de to som klarer å miste mest vekt i prosent får en premie i form av en helsereise til Italia.

– Det er en gulrot på målstreken, men alle gjør dette for å bli friskere og fungere bedre i hverdagen. Slankekrigen er en motiveringsrunde på tre måneder som ikke bare skal endre vekta, men også deltakernes liv, sier coach Christin Jacobsen.

MOTIVASJON: Christin Jakobsen (i gult) og Hildegunn Strøm har samlet 40 tromsøværinger med ønske om å slanke seg. I oktober starter "Slankekrigen Tromsø". Foto: Tom Benjaminsen