Etter arbeidstilsynet i september 2012 parkerte de eldste verktøymaskinene ved Breivika grunnet sikkerhetsrisiko for elever og lærere, gikk fylkeskommunen kjapt ut og stoppet bruken av samme type maskiner ved fylkets øvrige læresteder.

Det ble i oktober samme år bevilget seks millioner kroner til utskiftning av det farlige utstyret, hvorav 1,25 millioner gikk til Breivika. Like før jul 2013 kunne skolen endelig presentere sine nye og trygge maskiner.

Nå er saken lukket av arbeidstilsynet, og fylkeskommunen får ros for sitt grundige og systematiske arbeid for å trygge elever og lærere i den videregående skolen.

– Vi må alltid prioritere hva vi skal bruke penger på, men sikkerheten må komme først. Her viser fylkeskommunen at den har tatt tak både økonomisk og praktisk, forteller Sollied under torsdagens befaring.

Stolt av lærerne

Både Sollied og rektor Tor Hemming Andresen roser de ansatte ved Breivika for innsatsen de har lagt ned i arbeidet med å omstille undervisningen til mangelen av maskiner.

– De har gjort en kjempejobb, sier Andresen.

Rektoren forteller at de aldri har opplevd uhell, selv med de nå pensjonerte maskinene.

– Lærerne har alltid prioritert elevenes sikkerhet, og hver elev måtte sertifiseres før de kunne bruke maskinene. Det er en praksis vi vil ivareta med de nye maskinene også, opplyser Andresen.

– Helse, miljø og sikkerhet er noe vi alltid vil ha fokus på. Det stopper ikke selv om saken fra arbeidstilsynet nå er lukket, legger Sollied til.

Rustet for fremtiden

Andresen forteller at skolen ikke bare er tryggere nå, men langt bedre rustet for fremtiden.

– Vi ligger nå teknologisk fremfor næringen i landsdelen, tilføyer lærer i datamaskinbasert numerisk styring, Svein Richardsen.

Med andre ord vil elevene som går på teknikk og industriell produksjon ved Breivika stille godt i ei voksende næring.

– Det er jo spesielt innen oljesektoren vi ser at etterspørselen er stor. Vi har i år to elever som skal på intervju om praksisplass i Statoil, forteller Andresen stolt.