Ved Tvibit er det onsdag ettermiddag hektisk som vanlig. Ved et bord sitter Agnes Zadewasser (17) og Breanna Enage (16), som begge har vært med i styret som har plukket filmer til årets TIFF UNG-program.

Det har de jobbet med siden i høst.

– Den første filmen vi ble vist var «How to Have Sex», og da begynte uenighetene, forteller Zadewasser og ler godt.

Siden det var det diskusjon på diskusjon, forteller hun.

– Heldigvis er jeg glad i å argumentere og krangle, forteller hun lattermildt.

Etter hvert kom styret, som besto av 18 medlemmer, fram til fire filmer som skulle fylle årets TIFF UNG-program.

– Vi fikk en gjennomgang av TIFF sine prinsipper, og fikk beskjed om å møte disse. Filmene måtte passe for ungdom, sier Enage.

Prøvde å finne noe for alle

Én film er artig, én er trist, én er romantisk, og én beskrives av Agnes og Breanna som en feberdrøm. De håper og tror at gruppa har klart å finne fram til noe alle kommer til å like.

– Så vi tror vi har klart å finne noe for alle, sier Zadewasser og får bekreftende nikk fra Enage.

– Men det har blitt en del tunge filmer, så derfor kjempet jeg veldig for at vi skulle få Dicks: The Musical med på programmet, forteller Zadewasser.

Men at alle i gruppa er over middels filminteresserte, tror tenåringene kan ha vært en utfordring.

– Vi er redd for at vi har valgt et program for filminteresserte, altså at du må ha en større interesse for film for å like disse. Men det er vanskelig å si, fordi ungdom er uforutsigbar, sier Enage.

Her kan du lese deres inntrykk av filmene valgt til TIFF UNG.

Dicks: The Musical Foto: Justin Lubin

Dicks: The Musical

Grunnen til at «Dicks: The Musical» ble med i programmet, er nettopp at den ikke er like tung som de andre filmene.

– Det er en film der veldig mye skjer på en gang, og bare er kaos. Men der de andre krever at du følger med for å skjønne den, kan du lett slappe helt av og fortsatt få med deg det meste her, forteller Zadewasser.

The Sweet East

The Sweet East

Når Enage og Zadewasser får beskjeden om å beskrive filmet «The Sweet East», blir det stille fra de ellers meget pratsomme tenåringene.

– Jeg husker vi så den under ett av møtene våre, og jeg tror vi alle tenkte akkurat det samme etterpå: «Wow, denne MÅ vi ha med», sier Enage.

– Det er en film der veldig mye skjer på en gang, og i perioder føltes den mer ut som en feberdrøm. Du blir ukomfortabel, men på en bra måte, og det er definitivt en film som krevet en samtale etterpå, forteller Zadewasser.

The Lost Boys

The Lost Boys

– Hvis vi begynner å snakke om denne filmen, kommer jeg til å begynne å gråte igjen, sier Zadewasser.

Man kan altså ha store forventninger til filmen «The Lost Boys», men jentene lover den vil leve opp til forventningene.

– Den er veldig emosjonell og fin, og handler om en gutt som havner på en ungdomsinstitusjon, der han blir forelsket i en annen gutt, sier Zadewasser.

– Den handler om den søkingen etter noen som forstår deg, og den har i tillegg veldig gode skuespillere. Man ser og føler den koblingen hovedkarakterene har. Den er veldig relevant i dag, da den handler om skeiv kjærlighet og ungdomskriminalitet, forteller Enage.

The Cord of Life

The Cord of Life

– Dette er nok den tristeste filmen, sier Enage.

– Den tar for seg temaet musikk, og hvordan den treffer hjernen til folk. Så det er en veldig emosjonell film. Så er den også fra Mongolia, så den blir noe annet en bare fransk film, legger hun til.