– I oktober 2023 er tolvmånederssalget lavere enn bunnpunktet under finanskrisen, sier administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Lars Jacob Hiim.

  • Salget av nye boliger i oktober 2023 er 28 prosent under salget oktober 2022.

  • Igangsetting av nye boliger i oktober 2023 er 12 prosent under oktober 2022.

  • Det ble solgt totalt 13613 nye boliger i oktober 2023. Under finanskrisen var tallet 13.726 i oktober 2008.

  • Solgte nye fritidsboliger hittil i år er 47 prosent under samme periode i 2022. Igangsettingen er ned 40 prosent i samme periode.

– Dessverre tror vi at markedet for salg og igangsetting av nye boliger skal falle ytterligere, da det er varslet enda en renteheving i desember, sier han.

– Krise

Byggebransjen sliter med økte kostnader, leveranseutfordringer og lavere etterspørsel. Prisveksten i Norge generelt har vært høy lenge, og renten har klatret mange hakk.

– Krisen i nyboligmarkedet rammer alle som trenger bolig. Underdekningen er stor, og det vil ta tid å snu utviklingen og få boligproduksjonene opp på et nivå som dekker boligbehovet, sier Hiim.

Nylig sammenlignet sjef i Eiendom Norge nyboligsalget med finanskrisen. Under finanskrisen og tiden som fulgte ble bygget færre boliger enn normalt. Bankene hadde ikke midler å låne ut.

– I nyboligmarkedet har jeg ingen problem med å si at det er en krise, sa Henning Lauridsen.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov var derimot ikke enig i finanskrise-sammenligningen.

– Det vi står i nå er en helt annen situasjon enn det vi erfarte under finanskrisen, sa han.

– Kan skape problemer i mange år

Sara Midtgaard, seniorøkonom i Handelsbanken, mener markedet for ny boliger preges av at det er usikkerhet rundt hvor lenge renten i Norge skal holde seg høy.

– Jeg tror mange fortsatt sitter på gjerdet, og heller kjøper en bruktbolig i stedet for en dyr ny bolig.

Midtgaard påpeker at utbyggerne «møter motvind fra alle mulige kanter», inkludert økte byggekostnader, høye lønnskostnader og problemer med å faktisk få startet bygging når det selges få boliger.

Det er heller ingen tegn til at aktiviteten skal ta seg opp, mener seniorøkonomen.

– Dette kan skape problemer i mange år fremover, godt ut i 2026 og 2027.

Allerede neste år tror Midtgaard at det lave antallet nye boliger kan gjøre at man får tilbudsutfordringer i boligmarkedet, i motsetning til dagens situasjon hvor det ligger mange boliger ute til salgs.

– Når vi kommer mot våren begynner vi kanskje så smått å se at prisene stiger mer enn normalt.

Få dagens viktigste økonominyheter her!