– I Tromsø er sikkerheten i tunnelene veldig bra, bortsett fra i Kvalsundtunnelen. Der kan vi ikke kommunisere, fordi sambandet i tunnelen ikke er utbygd. Sender vi inn mannskap der, risikerer vi å miste kontakten med dem, forklarer avdelingsleder ved 110-sentralen hos Tromsø Brann og redning, Per Ole Sivertsen.

Ble aldri  prioriteret

Hadde det vært opp til brannvesenet, hadde dette problemet vært gjort noe med.

– Fra vår side var det et sterkt ønske om å få det på plass, men det var et kostnadsspørsmål som ikke ble prioritert da tunnelen ble bygd, forklarer nestleder ved forebyggende avdeling, Dan Tore Lyseggen.

Han mener standarden og vedlikeholdsarbeidet i kommunens tunneler ellers er god og at de er trygge å ferdes i. Lyseggen mener imidlertid det er vanskelig å fastslå hvor godt situasjonen vil bli håndtert ved en eventuell brann som den som nylig oppsto i Gudvangentunnelen på E16 i Aurland, der 66 mennesker ble evakuert og sendt til sykehuset.

Pris: 15 millioner

Også tunnelforvalter i Troms, Geir Larsen, skulle gjerne sett at sambandet i Kvaløysundtunnelen var bedre.

– Det er Troms fylkeskommune som eier tunnelen. Vi har søkt om midler til å utbedre nødnettet, men per dags dato er ikke dette noe som det er avsatt penger til, forklarer han.

Ifølge Larsen vil det være snakk om en betydelig investering.

– Selve nødnettet vil fort få en kostnad på opp mot 10 millioner kroner. Inkludert elektroarbeid og kabler, snakker vi om en prislapp på rundt 15 millioner, anslår tunnelforvalteren.

Dan Tore Lyseggen i Tromsø Brann og Redning mener det er trygt å ferdes i tromsøtunnelene. Foto: Marius Hansen