Ved hjelp av en radio som fanger opp svært lave frekvenser kan man nemlig høre radiobølgene som oppstår når partiklene fra solvinden treffer ionosfæren.

– Det kan jo høres ganske fjernt ut, men det er også derfor vi forklarer disse prosessene til turistene før vi gir dem radioen, slik at de ikke tror det er tull og fanteri, ler eier og initiativtaker i Arctic Experience, Dan Steinbakk.

Les også: Her tar du gode nordlysbilder.

Eneste i Norge

De begynte med det noe spesielle tilbudet i årets sesong etter å ha testet utstyret på utvalgte turer i fjorårets sesong. Ifølge Steinbakk er selskapet det eneste som driver med dette i Norge.

– Vi måtte spesialbestille denne radioen fra USA, og så vidt meg bekjent så er vi de eneste som driver med dette i Norge. Vi fikk imidlertid nylig høre at noen har kopiert oss i Finland, sier han hjertelig.

Fysikk

Han forteller at kundene deres opplever å få en mer komplett opplevelse av nordlyset. Ved å høre det på radioen får de nemlig en større forståelse for naturfenomenet.

– Det er mange som ikke tenker så mye over hva nordlyset faktisk er, utover at det er vakre lys i himmelen. Dette blir med andre ord en artig måte å opplyse om fysikken på, hevder nordlysjegeren.

Se lesernes fantastiske nordlysbilder her!

Fuglekvitter

Og hvordan høres nå dette nordlyset ut på radioen?

Ifølge Steinbakk er det mange faktorer som avgjør hvilke lyder som kommer ut av radioen.

– Det er vanskelig å beskrive fordi det avhenger av mange forskjellige variabler. Men det kan være alt fra lyden av at det regner på et blikktak til fuglekvitring. Samtidig er det noen forhold som egner seg bedre for nordlyshøring enn andre.

– Det er en forutsetning at vi bruker radioen på et sted hvor det er forholdsvis lite forurensing fra strøm, slik som for eksempel høyspentledninger. Da hører man nemlig det i stedet, sier Steinbakk.

Arctic Experience ble startet av Steinbakk og Øyvind Bertinussen i 2011, og tilbød opprinnelig kajakk-safari. De startet opp med nordlysturisme foran fjorårets sesong.

Les også: Planlegger spektakulært nordlyshotell.