Julie Wilhelmsen, ansvarlig for LOs Sommerpatrulje i Troms, er fornøyd etter årets patrulje i Tromsø.

– Patruljen har gått veldig bra. Vi har jevnt over blitt godt mottatt når vi er på besøk hos arbeidsplassene, forteller Wilhelmsen.

Jobber uten kontrakt

I år besøkte Sommerpatruljen 56 arbeidsplasser i Tromsø. På ni av disse oppdaget de brudd på loven.

– De fleste bruddene går ut på at sommeransatte ikke har fått arbeidskontrakt.

Wilhelmsen mener det er et alvorlig brudd.

– Ifølge arbeidsmiljøloven skal alle ha kontrakt. Det er i kontrakten man som arbeidstaker skal ha informasjon om bestemmelsene for jobben de har. Slik som lønn, antall timer per uke, tillegg og lignende. Å ha arbeidskontrakt er veldig viktig.

Andre brudd LOs Sommerpatrulje oppdaget hos arbeidsgivere i Tromsø, er ansatte som ikke fikk betalt overtid og ansatte som ikke fikk pauser i arbeidstiden.

– Enkelte steder møter vi arbeidsgivere og arbeidstakere som ikke vil snakke med oss, noe som selvfølgelig er synd. Vi er der bare for å hjelpe, sier Wilhelmsen.

I tillegg til de ni bruddene, er det enkelte av de besøkte arbeidsplassene som vil få oppfølging av andre årsaker.

Verstingbransjen

Bransjene som kom dårligst ut er hotell- og restaurantbransjen og butikkbransjen.

– Veldig mange unge jobber i disse bransjene og flere er ikke klare over rettighetene sine. Vi ser ofte at disse ansatte ikke er organiserte og ofte har de ikke tillitsvalgt på jobben.

Wilhelmsen forteller at de blir godt mottatt når de kommer på patruljebesøk.

– De aller fleste tar oss vennlig imot og veldig mange ungdomsansatte vet mye som sitt eget arbeidsforhold og rettighetene de har. Informasjon om rettigheter er lett tilgjengelig og mange er veldig oppdatert.

Hun mener likevel det er behov for Sommerpatruljen.

– Samtidig er det mange som er usikre på enkelte ting og flere bruker muligheten til å stille oss spørsmål på det de lurer på.

Færre enn i fjor

I fjor besøkte LOs Sommerpatrulje 118 bedrifter i Tromsø og det ble avdekket 19 brudd. På landsbasis ble det besøkt 6137 bedrifter og Sommerpatruljen fant lovbrudd på 1026 av disse. I Troms fylke ble det i 2013 besøkt 491 bedrifter, hvor det på 55 arbeidsplasser ble oppdaget brudd.