Mange av de som jobber i et klassisk kontoryrke kan over tid få store problemer med ryggsmerter og nakkeproblemer, og i verste fall prolaps eller skiveutglidning.

Moen er spesialist i idrettsfysioterapi og manuellterapi hos Klinikk 24, og mener folk i dag sitter altfor mye.

– Mange har en kontorjobb og sitter i syv til åtte timer om dagen. Når man kommer hjem er man sliten, og setter seg i sofaen i fire til fem timer til. Som et resultat tilbringer folk nærmere 80 prosent av dagen i sittende stilling, sier Moen.

Kollega Einar Lomås Hauglid, også han manuellterapeut og fysioterapeut, er enig.

– Problemet for svært mange er rett og slett at man har for mye statisk sitting. Muskulaturen blir ikke brukt, og dermed økes spenningen med resultatet av smerter og stivhet i muskler og ledd, sier Hauglid.

Reis deg opp

– Stolen er en relativt ny ting i verden, og ser man på evolusjonen så er ikke mennesket skapt for å sitte, sier Moen.

Når man sitter stille over lengre tid krummes ryggen, og nakken kommer lenger fram enn den skal. Når man står faller linjene i kroppen riktig. Vi er skapt til å stå, ikke til å sitte, og derfor er det meget ugunstig at vi skal sitte så mye som vi gjør i løpet av en dag, sier Moen.

Han mener at stolens posisjon i dagens samfunn kan være årsaken til mye muskel og skjelettplager, også smerter i ryggen og vondt i nakken.

– Jeg vil faktisk mene at mye kan løses med å reise seg opp, og således kan det å stå mer enn halvparten av dagen være en løsning, sier Moen.

Han understreker likevel at noen vil ha behov for tettere oppfølging og øvelser.

– Uansett så vil det å aktivisere seg selv mer i løpet av en arbeidsdag, og å stå fremfor å sitte kunne forebygge denne typen smerter i stor grad.

Se hvilke øvelser manuellterapautene anbefaler til høyre!

Moderat bevegelse

Hauglid understreker at man ikke behøver å gjøre avanserte øvelser og nærmest være toppidrettsutøver for å forebygge typiske «kontorsmerter», som smerter i rygg, nakke og skuldre.

– Det vi anbefaler folk er moderat bevegelse. Man trenger ikke være toppidrettsutøver og gjøre olympiske løft for å få effekt av øvelser. Det handler om å finne ting som er enkle å gjøre i hverdagen, som lindrer litt og som – hvis du gjør det ofte nok – vil dempe plagene i mange tilfeller, sier Hauglid.

Øvelser

Har man ikke tilgang til en pult som kan heves og senkes, kan man forebygge problemer i ryggen og nakken ved å ta små pauser i arbeidsdagen.

– Det finnes enormt mange små ting man kan gjøre for å aktivisere seg selv i løpet av en arbeidsdag. Sett printeren et stykke unna sitteplassen, gå i trapper mellom etasjer, bøy deg ned for å hente noe på gulvet. Dette er bare noen av veldig mange ting man kan gjøre for å bryte opp arbeidsdagen. I tillegg finnes det enkle og raske øvelser man kan gjøre på ti minutter for å aktivisere seg selv og skape gjennomstrømming i muskulaturen, sier Hauglid.

Plager hos yngre

Også flere av den yngre garde får problemer med smerter som i stor grad kan skyldes inaktivitet.

– Vi ser dessverre en tendens til en økning hos yngre pasienter, som med stor sannsynlighet har sammenheng med inaktivitet, sier Moen.

De to sier at de treffer pasienter med smerter i alle aldersgrupper, til og med barn.

– Man kan mistenke at barn har smerter i rygg, skuldre og nakke på grunn av aktiviteter som inaktiviserer i stedet for å aktivisere, sier Moen.

– Vi ser jo at det blir mindre tradisjonell lek hos dagens barn. Det er ikke like mange barn på fotballøkka og som driver med utendørs lek. Samfunnet endrer seg, og når det endrer seg i stillesittende retning kan denne typen smerter bli en følge av det i større grad, sier Hauglid.

Hverdagsbevegelse ble løsningen

Henrik Romsaas, prosjektleder for Tromsømarkaprosjektetm observeres stadig i nye posisjoner av sine kolleger på Rådhuset. Han tar utfall ved kopimaskinen, tåhev ved kaffemaskinen, og sitter nesten aldri stille mens han prater i telefonen.

– Jeg trener ganske lite, men jeg beveger meg mye. Vi mennesker har etter hvert som årene har gått blitt veldig passive, og sitter veldig store deler av dagen. Jeg prøver å aktivisere meg selv når det er mulig, sier Romsaas.

Slet med ryggen

Romsaas har tidligere slitt med store smerter i ryggen. Aldersslitasje og to prolapser gjorde at han en periode slet med dagligdagse gjøremål.

– På det verste kunne jeg bruke ti minutter på å kle på meg sokker. Jeg måtte ligge i senga med beina i været og kile sokken på meg, sier han.

Etter å ha blitt mer aktiv i hverdagen er problemene borte.

– For meg gjorde det underverker å begynne å bevege meg mer.

Romsaas avviser blankt at han er fanatisk, og mener det er perfekt å bruke dagens ventetid på å aktivisere seg selv.

– Ved kopimaskinen på jobb rekker man akkurat åtte utfall per side som printes ut, sier han.

– Man rekker også noen tåhev mens man venter på at kaffemaskinen skal lage en kopp kaffe. Jeg pleier også å gå veldig mye rundt på rådhuset, enten mens jeg snakker i telefonen, eller hvis jeg skal ha tak i noen.

Romsaas vil gjerne inspirere andre til å bevege seg mer, men er ikke sikker på om kollegene tar hintet.

– Jeg har trukket fra gardinene på kopirommet for at folk skal se at man for eksempel kan ta noen utfall mens man venter, men jeg er kanskje ikke en så god inspirasjon, for jeg har ikke sett noen andre gjøre det, sier han og ler.

Armhevinger foran speilet

Det er ikke bare på arbeidsplassen Romsaas bruker ledige minutter til å aktivisere seg.

– Jeg tar 110 tåhev mens jeg pusser tennene om morgenen, og på kvelden tar jeg knebøy på en fot under tannpussen. Det er små øvelser som man kan gjøre mens man først må stå et sted i en stund.

41-åringen peker også på den lille selvtillitsboosten som følger av litt fysisk aktivitet.

– Det er egentlig litt hemmelig, men hver gang jeg skal ta en dusj kler jeg av meg til boksershortsen og tar 20–30 armhevinger foran speilet. Det gir en skikkelig boost til selvtilliten, sier han og ler.

Sittende: Sitt på en stol, og len deg fremover, strak i ryggen. Slipp ned armene, og trekk dem opp mot nakken. Sørg for å trekke skulderbladene sammen, og hold armene i bredt nok grep. Skuldrene skal ikke trekkes opp mot ørene. Da jobber du godt langs hele ryggraden, i tillegg til at du jobber med musklene som trekker skulderbladene sammen.
BRO: Sett deg på alle fire med rumpa mot gulvet. Gå frem og tilbake med hendene mens du holder deg oppe. Blir det veldig tungt kan du senke rumpa, men den må være over gulvet.
STOL: Still deg rett opp og ned, og ta tak i stolbeina på stolen din. Jo lenger ned på stolbeinet du holder, dess tyngre blir det. Løft stolen rett fram og opp til like over hodehøyde, før du senker stolen og gjentar øvelsen. Trekk skulderbladene bak og sammen på slutten av øvelsen. Skyt rumpa utover, ha en god svai i ryggen og stram hele tiden mage og rygg.
SAGING: Len deg litt framover, koble på magemuskulaturen og hold i et objekt, for eksemper en halvfull vannflaske. Dra armen fram og tilbake i en rett linje, som om du skulle saget over noe. Pass på at hodet vender rett fram, og at skuldrene er lave.