Sunniva Hansen (16) går i andreklasse på Helseservicefag på Breivika videregående skole. Både hun og flere andre klassekamerater hadde planlagt å gå apotekteknikerfaget sitt siste år.

Det ønsker nå Fylkeskommunen å sette en stopper for.

– Vi ble samlet av lærerne som kunne fortelle at Fylkeskommunen vil legge ned tre linjer her på Breivika. Tannhelsesekretær, hudpleie og apotekteknikerfaget. Det gjør meg skikkelig irritert, sier Hansen.

Må begynne på nytt

Apotekteknikkfag og tannhelsesekretær er også tilgjengelig på Hadsel videregående skole på Stokmarknes. Der er det i følge elevene bare to plasser tilgjengelig for elevene fra Tromsø.

For Hansen, som måtte flytte fra Finnmark for å gå på videregående skole, er det likevel uaktuelt å flytte lenger sør.

– Jeg blir utrolig oppgitt over dette forslaget. Jeg kan ikke kalle det noe annet enn idiotisk. Jeg får ikke mulighet til å fullføre utdanningen min hvis dette forslaget får gjennomslag, sier hun.

Dersom forslaget går gjennom må elevene som ønsker å gå en av de tre nevnte retningene søke seg til andreåret på videregående på nytt, og velge en ny retning.

LES OG SE VIDEO: Fortviler over nedleggelse

Elevene understreker også at flere av deres klassekamerater allerede har gått andreåret på nytt igjen, og dermed ikke har denne valgmuligheten.

– Jeg har allerede gått andreåret en gang før. Hva jeg skal gjøre nå vet jeg ikke. Planene mine går i grus. Fylkeskommunen kan ikke bare påvirke hele fremtiden vår, sier Therese Gjøvik.

Flest vil gå apotekteknikk

Klassen består i dag av 25 elever og den eneste linjen som blir igjen er helsesekretær.

På helsesekretærlinjen er det bare 15 plasser. Det betyr at ti elever kan stå uten noe alternativ for spesialisering.

– Jeg synes det er helt forferdelig at det nå skal legges ned. I motsetning til de andre videregående linjene som legges ned så får ikke disse fullført. De som for eksempel ønsker å gå hudpleie i Harstad får gått studieløpet ferdig. Det gjør ikke elevene her, sier avdelingsleder Benedicte Lind for Helse – og oppvekstfag.

I tillegg viser målinger elevene gjorde i dag at flertallet i klassen ønsker å gå apotekteknikkfaget.

– Vi kommer til å kjempe for at linjen skal opprettholdes vi kommer ikke til å gi oss, sier Hansen.

KAN LEGGE NED: Tre linjer på Breivika videregående skole kan legges ned. Foto: Jon Terje Eiterå