Ifølge NTB ble det torsdag morgen klart at SAS brøt meklingen med flyselskapet i forhandlingene om ny tariffavtale. Dermed er de første pilotene ut i streik.

Opptil 309 norske og rundt 300 svenske flygere i SAS klare til å legge ned arbeidet.

I første omgang tas seks flygere på SAS sitt langrutenett ut i streik fra og med 21. mai, med gradvis opptrapping gjennom pinsehelgen. Ytterligere uttak av samtlige 312 flygere vurderes fortløpende.

Til E24 forteller informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge at norske passasjerer trolig ikke blir rammet torsdag.

- Jeg kan ikke snakke for det som skjer i Sverige, og hva som vil skje ved en eventuell opptrapping, sier Johansen.

Så langt torsdag er åtte flygninger mellom Oslo og Arlanda kansellert.

Avstand mellom partene

Det er det LO-tilsluttede Norsk Cockpitforbund som fører meklingen for Norske SAS-flygeres Forening (NSF). Motparten representeres ved NHO Luftfart. NTB melder om betydelig avstand mellom partene i forhandlingen onsdag kveld, og mandag morgen ble den avsluttet uten resulat.

Selv om bare seks norske piloter risikerer å bli tatt ut i streik, er situasjonen en annen i Sverige. Der har flyselskapet allerede kansellert 110 flyvninger grunnet streikefrykt. Begrunnelsen er at de ønsker å unngå at passasjerer og medarbeidere strander på feil sted ved en eventuell streik.

Store konsekvenser

Kommersiell sjef ved Tromsø lufthavn, Ivar Helsing Schrøen, opplyser til iTromsø torsdag morgen at han tror ikke Tromsø lufthavn vil rammes.

- Ingen piloter er tatt ut i streik i Norge i første omgang, mens det er Sverige som blir mest berørt. Etter det jeg forstod sent torsdag kveld, vil det ikke berøre flyplassen vår i det hele tatt, sier Schrøen.

Han forteller at de vil forholde seg til flyselskapene sine, som tidligere. Til iTromsø onsdag kveld kunne han fortelle at en eventuell opptrapping av streiken vil derimot få store konsekvenser for lufthavnen på Langnes, dersom Tromsø rammes.

IKKE BEKYMRET: Ivar Schrøen, kommersiell direktør for Avinor Tromsø, er foreløpig ikke bekymret for at en eventuell SAS-streik skal ramme Tromsø.