– Det viktigste du kan gjøre er å finne energien til å planlegge, forteller Kristoffer Kaayne Kaalsaas.

Mange kjenner ham best under navnet Kaayne på TikTok, der han over to kanaler begynner å nærme seg en halv million følgere. I dag har han gått sammen med Remiks for å lære studenter hvordan man kan spare penger til viktigere ting i studenthverdagen, som alkohol.

Sammen med gode råd om matlaging og sparing ble det også gratis lunsj på studentene, som litt ekstra oppfordring til sortering.

De beste tipsene

Kaalsaas mener det viktigste man kan gjøre er å planlegge ordentlig, slik at man minsker småhandelen. Han har selv erfart at småhandel plutselig blir til et stort beløp ved månedsslutt.

– Mye småhandling blir plutselig et veldig stort beløp ved månedsslutt. Planlegger man godt før man handler slipper man all småhandlingen, og man sparer mye penger.

Han anbefaler også å kjøpe inn varer med lengre holdbarhet, fordi da sikrer man at man får brukt den til slutt. Selv om man kanskje fyller opp kjøkkenskapene er det lite man da trenger å kaste.

– Ris, pasta og lignende har jo nesten uendelig holdbarhet. Varer som det får man alltid brukt til slutt, og man slipper å måtte kaste mat.

– Og så anbefaler jeg alle å skaffe seg både fryseboks og airfryer. Fryseboks kan man ta større nytte av tilbudene butikkene ofte har, og en Airfryer sparer strøm og kan brukes til det meste.

Tiktokeren sitt femte og siste tips er noe mange kanskje er kjent med, nemlig se, smak, lukt-prinsippet. Mange erfarer at mat er god ut over holdbarheten, og disse enkle triksene kan hindre kasting av masse mat.

– Inspiserer man maten ordentlig kan man hindre at mat som fortsatt er fullt brukelig blir kastet, avslutter han.

GODE TIPS: (fra venstre) Vennene Sesilie Grimstad, Emma Brox, Margrete Øye, Johannes Dekeyser, Ane Myrvold, Sina Jæger, Mia Landsem og Marie Kristiansen har blitt mer klar over sorteringsreglene som er annerledes i Tromsø. Foto: Lars Kristian Jenvin Hågensen

– Vi ble dratt med hit

Ved et bord i kantinen sitter en stor vennegjeng som alle studerer bioteknologi sammen. Sesilie Grimstad, Emma Brox, Margrete Øye, Johannes Dekeyser, Ane Myrvold, Sina Jæger, Mia Landsem og Marie Kristiansen har alle møtt opp for å få med seg det lunsjen. Det er klart at en person var mer giret enn resten.

– Vi ble vel egentlig dratt med hit, forteller Kristiansen.

En av venninnene til Grimstad har nemlig vært med på organiseringen, så da måtte hun nesten dukke opp for å vise sin støtte. Men hun ville ikke dukke opp alene, så da tok hun like gjerne hele gjengen fra bioteknologi med.

– Jeg tenkte det kunne være en artig ting å gjøre for dem, så da ble det litt overtaling, forteller hun.

Vennegjengen forteller at de prøver å være gode på sortering, og at arrangementer som dette hjelper dem til å bli bedre.

– Man får jo litt skyldfølelse av å kaste mat, så da er det godt at man kan få tips til hvordan man kan bruke mer av maten, forteller Øye.

FORNØYD: Benedikte Faksvåg, prosjektleder for «Slank restavfallsposen» er fornøyd med det gode oppmøtet til «åpningsarrangementet». Foto: Lars Kristian Jenvin Hågensen

– En slags åpningsarrangement

Benedikte Flaksvåg er prosjektleder i «Slank restavfallsposen», et treårig prosjekt som skal redusere matsvinn og feilsortering i Tromsø. For henne var det logisk å rekke ut til studentene gjennom å invitere kjendisbesøk til Tromsø.

– Det er et treårig prosjekt, og for dette første året sikter vi på studentene. De er rett og slett like dårlig til sortering som resten av oss, selv om veldig mange bryr seg om klima og miljø.

Flaksvåg forteller at de har valgt å gå hardt ut akkurat i DebutUKA, og satser på å treffe studentene.

– På søndagen planlegger vi studentREBELL ved bærekraftssenteret vårt. Det blir pizza, quiz og mulighet for handel i butikken. Det er kun åpent for studenter, så vi håper mange velger å legge turen dit.

– Så får vi lagt fokus på gjenbruk og bærekraft, også blant studentene, avslutter Faksvåg.

GRATIS LUNSJ: Studentene fikk etter hvert servert sandwicher underveis i foredraget. Foto: Lars Kristian Jenvin Hågensen