På fire år har elevantallet ved Ersfjordbotn skole økt med mer enn 50 prosent. For å få plass til alle elevene har skolen måttet huse lærere og elever i spesialrom — kun gymsalen har fortsatt karakter av å være en gymsal.

– På en eller annen måte har vi klart å skape midlertidige løsninger for elevene. Det mest prekære problemet nå, er inneklimaet, sier rektor ved Ersfjordbotn skole Hans Kristian Østring.

Fulle arbeidsrom

Sprengfulle klasserom og lærerværelser skaper utfordringer for et allerede gammelt ventilasjonsanlegg. Fra 22. mai til 9. juli lå gjennomsnittstemperaturen i lærerværelset på mellom 26 og 29 grader.

– I mange rom klarer ikke ventilasjonsanlegget å skape sirkulasjon i luftmassene. Flere steder skaper det et uutholdelig arbeidsmiljø, sier Østring.

I vår ble det innført strakstiltak for å møte de verste følgene av elevøkningen. Tromsø kommunes eiendomsavdeling var på besøk, og flere rom ble delt av med skillevegger for å skape avskjermede arbeidsplasser.

– Nå har Tromsø kommunes arbeidsmiljøtjeneste meldt at de skal komme og måle luftkvaliteten i september, forteller Østring.

Han tror at kommunen er på gli med tanke på å bevilge penger til å utvide skolen, men er redd for at prosessen kommer til å ta lang tid.

Barn sendes vekk

Ifølge Østring har den økte elevmassen vært varslet siden 2006. Lite er imidlertid blitt gjort.

– I 2011 sa rådmannen at han ville utrede arealbehovet ved skolen, men det ble ikke gjort, sier Østring og legger til at det muligens kan ha noe med at byrådet i Tromsø ble byttet ut like etterpå.

Tidligere har den kommunale barnehagen i Ersfjordbotn lånt lokalene til skolen. Men på grunn av plassproblemene har barnehagen måtte redusere driften sin.

– Det er bare tre barnehagebarn igjen i barnehagen. 50 barn som bor i Ersfjordbotn, må nå bli sendt til barnehager andre steder. Det er beklagelig, sier Østring.

Kjent med problemet

Anna Amdal Fyhn - byråd for utdanning, er godt kjent med kapasitetsproblemene i Ersfjordbotn.

-  Vi er meget godt kjent med at skolen begynner å bli for liten og at barnehagen er sprengt, sier Fyhn da iTromsø ringer. Ifølge Fyhn er kommunen imidlertid nødt til å se kapasitetsproblemene ved Ersfjordbotn skole i sammenheng med kommunens økonomiplan. - Byrådet arbeider med økonomiplanen for 2014 og fire år fremover nå. Det konkrete forslaget er ferdig i oktober, og i desember skal planen behandles i kommunestyret, sier Fyhn. Hun kan ikke gi svar på hvilket forslag byrådet kommer til å lansere for kommunestyret. - Vi har vært i Ersfjordbotn og ser at det trengs å gjøre noe der. Nå skal vi vurdere den totale situasjonen, sier Fyhn.

ETTERLYSER BEDRE INFORMASJON. Rektor ved Ersfjordbotn — Hans Kristian Østring, mener Tromsø kommune kunne vært flinkere til å gi konkret og skriftlig informasjon om hvilke planer de har for fremtiden til Ersfjordbotn skole. Foto: GINA JOHANSEN