– Min forskning viste at de som hadde vært i områder der det hadde vært en dårlig sommer, hadde lavere nivåer av D-vitamin enn de som hadde vært i områder med fint vær, sier professor ved Universitetet i Tromsø (UiT), Magritt Brustad.

Ifølge Forskning.no kan mangel på D-vitamin knyttes til muskel – og skjelettsmerter, hodepine og slapphet.

Trenger lys

Brustad er professor ved Senter for samisk Helseforskning ved UiT, og har vært særlig opptatt av hvordan folk i Nord-Norge påvirkes av mørketiden.

– Vi hadde et forskningsprosjekt der vi undersøkte D-vitaminnivået til folk som hadde bodd i Nord-Norge gjennom en dårlig sommer. Resultatene viste at disse folkene hadde lavere D-vitaminnivå i kroppen gjennom hele den påfølgende vinteren, forteller Brustad.

Brustad understreker allikevel at det ikke er noen direkte sammenheng mellom folk som bor i Nord-Norge og lave nivåer av D-vitamin.

– En gang undersøkte jeg D-vitaminnivået til folk som bodde i Andenes i Nordland gjennom et helt år. Resultatene viste at de hadde det høyeste nivået av D-vitamin ved juletider, fordi de spiste så mye fisk da, sier Brustad og ler.

Kan kompensere

Ifølge Brustad finnes det mange måter å skaffe seg nok D-vitamin på.

– Hvis du går ute i solen i ti minutter uten å ha tildekket ansikt og hender, så har du dekket behovet. Dette funker også hvis det er lettskyet eller et tynt skydekke, sier hun.

Hvis det er tett tåke, vil det imidlertid ta lang tid å opparbeide seg den anbefalte dagsdosen.

– Hvis det er tett skydekket, må man være ute i 7-8 timer for å få den nødvendige dosen. Da vil jeg heller anbefale at man får i seg dosen via maten, sier Brustad.

Fet fisk som skrei, makrell, laks og uer inneholder mye D-vitamin, ifølge Brustad. Det gjør også tran og fiskelever.

Ikke testing

Brustad mener det ikke finnes sikker forskning som viser sammenheng mellom mangel på D-vitamin og muskell- og skjelettplager. Hun mener heller ikke at alle trenger å teste seg for mangel av D-vitamin hos fastlegen.

– En enkelt test kan ofte gi feil resultat. Hvis man skal få et riktig bilde av nivået, må man teste seg mange ganger. Da er det lettere for folk flest å bare passe på å få i seg nok vitamin, mener hun.

Magritt Brustad har forsket på D-vitamin i over ti år.
Til tross for nokså dårlig vær var det fullt av folk i byen på lørdag. Foto: LINN BLOMKVIST