– Det er jo ikke noe som kan gjøres over natta, men det burde absolutt være mulig å realisere det i løpet av noen år, sier 1.-kandidat Jonas Stein Eilertsen for Tromsø Venstre.

Allerede i gang

I forhandlingen om statsbudsjettet fikk Venstre gjennomslag for at det skulle settes av 51 millioner kroner til gratis kjernetid for fire- og femåringer i lavinntektsfamilier.

– Ordningen trådde i kraft 1. august i år, så arbeidet for gratis barnehage har allerede startet. I første omgang betyr det at alle familier som har barn på fire eller fem år, og som har enn inntekt under 405.000 kroner, vil få 20 timer i uken med gratis barnehage, sier Stein Eilertsen.

Les også: Knallgode tall for tromsøskolene

– Må starte et sted

Stein Eilertsen forteller at han er klar over at planen høres noe ambisiøs ut.

– Likevel er det slik at man må starte et sted, og da er det viktig å starte i rett ende. Som politikere må vi tørre å gi mer til de som trenger det mest, i alle fall i første omgang. Et godt og rimelig barnehagetilbud er et av de viktigste tiltakene for å utjevne sosiale forskjeller i samfunnet.

Han tror ser på det som sannsynlig at det er barn fra lavinntektsfamilier som har mest behov for rimeligere barnehagepriser.

– Til å begynne med må vi gå bort ifra universelle ordninger som skal gjelde for alle, og heller sette inn ressursene der behovet er størst. Som for eksempel hos aleneforsørgere eller studenter.

Les også: - Lånekassen gir for lite støtte

Samfunnsøkonomisk gevinst

Stein Eilertsen anser gratis barnehagetilbud som en investering i fremtiden.

– Det er bra for ungene, det er bra for foreldrene, og det er bra for Norge. Barn som har gått i barnehage får bedre språk og gjør det bedre på skolen, flere av dem fullfører videregående og flere tar høyere utdanning, sier han.

Han forteller at samtidig som nordmenn jevnt over har fått bedre råd de siste årene, har barnefattigdommen økt. Det synes han er en skremmende utvikling.

– Vi voksne kan ta valg på vegne av ungene, og det gir oss et ansvar. Vi må bekjempe fattigdom og sikre at alle barn får mulighet til å forfølge sin drøm. På den måten vil flere delta i arbeidslivet, og samfunnsøkonomien styrkes.

Les også: Her er resultatene fra de nasjonale prøvene

Viktig for likestillingen

Stein Eilertsen mener at en god barnehagepolitikk er avgjørende for et mer likestilt arbeidsliv.

– Det er dessverre slik i dag at mange kvinner velger bort både heltids- og lederstillinger for å være hjemme med barna, og slik burde det ikke være. Det svekker både likestillingen og samfunnsøkonomien.

Ifølge Stein Eilertsen er det ikke dårlig kapasitet som er skyld i at foreldrene har barna hjemme istedenfor i barnehagen.

– I Tromsø er det faktisk godt med barnehageplasser, så det er nok økonomien som blir en hindring for mange.

Han understreker at han mener at familiene burde få bestemme selv om barna skal gå i barnehage eller ikke.

– Det er selvfølgelig familienes eget valg. Men økonomien bør ikke være begrensende faktor når det valget skal tas, avslutter han.

Les også: Grip muligheten - likelønn nå!

PERSONLIG ENGASJERT: – For å unngå å bli helt låst «tidsklemma» er det viktig for både mor, far og barn at vi har et godt barnehagetilbud, sier tobarnsfar og 1.-kandidat Jonas Stein Eilertsen (V). Foto: privat