– Det er år og dag mellom hver gang det skjer i Tromsø. I løpet av mine 16 år i bransjen, kan jeg bare huske ett tilfelle der kommunen har gått inn og tatt seg av alt, fordi avdøde ikke har hatt noen pårørende, sier daglig leder i IMI Begravelsesbyrå, Håvard Larsen.

Øye for hverandre

I slutten av november meldte dagen.no at 90 personer har fått kommunal gravferd i Oslo hittil i år. Dette er ny rekord.

Siden gravferdsetaten i kommunen fikk ansvaret for å begrave personer uten pårørende i 1999, er totalt 1.064 personer blitt gravlagt i kommunal regi. Antallet har variert mellom 52 og 90 stykker i året.

Uten å kunne vise til en statistikk, har Larsen en klar formening om hva som er grunnen til at Tromsø ikke opplever dette.

– Det er veldig mange ensomme og enslige i Oslo. Her i Tromsø er samfunnet vårt ennå så åpent og gjennomsiktig at folk har et lite øye for hverandre. Selv om det høres veldig enkelt og banalt ut, tror jeg faktisk det er slik, påpeker Larsen.

Det han gjennom jobben sin imidlertid opplever fra tid til annen, er at det tar tid før avdøde blir etterlyst.

– Det skjer at personer ligger død i sin egen leilighet i noen dager, før det blir oppdaget, innrømmer Larsen.

Tar ansvar

I tillegg til at mange avdøde i Oslo mangler pårørende, er det slik at mellom 20 og 30 prosent av dem som begraves i kommunal regi har pårørende som ikke vil ta ansvar for gravferden. Heller ikke dette er et problem i Tromsø.

– Vi opplever i flere tilfeller at avdøde ikke har noen nær familie eller slektninger. Da er det likevel alltid slik at det finnes fjerne slektninger som kommer på banen og tar ansvar, forklarer Larsen.

Nora Aspmo, konsulent i Tromsø Kirkelige Fellesråd, sitter med samme erfaringer som Larsen.

– Det er kun to ganger i løpet av de seks-syv årene jeg har jobbet her at dette har skjedd, men det fins selvsagt ensomme mennesker også i Tromsø. Som regel har de likevel en eller annen som de har kontakt med, en venn eller en perifer slektning, forklarer Aspmo.