– Tromsø er en stor by med aktiv, ung befolkning, og mange av disse kommer inn til oss med skader etter diverse sommeraktiviteter, sier overlege Anton Giæver på legevakta.

Fiskekrok og flis i fingeren

Giæver forteller at den absolutt vanligste skaden de ser er beinbrudd i forbindelse med fjellturer.

– Det er mange brekte håndledd, og enda flere brekte ankler.

Ifølge Giæver får legevakta inn gjennomsnittlig 80 personer per dag, der 10-20% er akutte skader. Han sier også at antall skader i stor grad er avhengig av været.

– Dersom der er fint vær, drar folk på fjellet, og da vet vi at det blir trafikk. Vi får også inn en hel del folk som har fått seg selv på kroken på fisketur.

– Får dere inn mange «pysete» skader?

– Vi får inn både banaliteter og alvorlige skader. Den klassiske «flis i fingeren» kan virke banal, men er ikke alltid noe å spøke med.

Han understreker at legevakta er opptatt av å ikke latterliggjøre skadene folk kommer med, selv om de kan se ut til å være lite alvorlige.

– Legevakta er et lavterskeltilbud, også for banaliteter. Folk må vurdere selv om de trenger å dra på legevakta, men vi oppfordrer til å ringe først og redegjøre for problemet. Da kan prioritere etter alvorlighetsgrad, og gi vedkommende et oppmøtetidspunkt.

Les også: Legevakten får nytt telefonnummer

Cruise-turister sprenger kapasiteten

Det som øker trafikken i større grad enn tromsøfolkets småskader og banaliteter, er ifølge Giæver cruiseskipene som kommer til byen i løpet av sommeren.

– Et slikt skip inneholder gjerne noen tusen passasjerer, og kommer det flere skip blir det som å få en hel liten nordnorsk by på besøk.

Han forteller at det i hovedsak er eldre passasjerer som oppsøker legevakta.

– Mange av dem har dårlig helse og trenger medisinsk veiledning og behandling. Og da kommer de til oss, alle sammen.

Les også: – Dette er et fantastisk eventyr

Festival og fyll

Giæver tror ikke at Tromsø er verken bedre eller verre enn andre byer når det kommer til skader knyttet til fyll og fest. Likevel tror han at den store andelen unge sørger for en god del trafikk i helgene og under store arrangementer.

– De unge er ofte uerfarne og vet ikke hvor mye alkohol de tåler, og da blir naturligvis mange overstadig beruset.

Giæver er likevel ikke spesielt bekymret med tanke på Buktafestivalen som avholdes i helga.

– Min erfaring er at festivalen har god kontroll, og at vi får lite av trafikken derfra. Men jeg kan selvfølgelig komme med et råd til alle de unge som skal dit: pass på alkoholinntaket, så slipper du å bli en plage for helsepersonellet og dine venner.

Les også: Rekordbesøk for Buktafestivalen