Boligprisene i Tromsø steg med 0,9 prosent i mars. Sesongjustert steg de med 0,2 prosent.

Det viser ferske tall fra Eiendom Norge som ble presentert onsdag formiddag.

På landsbasis steg boligprisene med 1,2 prosent og sesongjustert steg de med 0,5 prosent.

Lengst salgstid

Og skal du selge bolig i Tromsø; smør deg med tålmodighet. Tromsø har nemlig lengst salgstid i landet med 69 dager.

– Tromsø har over lengre tid hatt lengre salgstid enn resten av landet. Det er vanskelig å sette fingeren på noe konkret som forklarer det, men det er et mer selektivt marked i Tromsø. Det er stor forskjell på det som «flyr ut» med en gang, og det som blir liggende til salgs lenge. På Finn.no er det flere salgsobjekter fra Tromsø enn på lenge, og vi ser at stadig flere velger å leie ut i Tromsø da de ikke oppnår forventet pris, sier banksjef i Nordea Tromsø, Aleksander Helberg, til iTromsø.

Han påpeker at boligmarkedet i Tromsø fortsatt holder god aktivitet, men at vi ser en økt usikkerhet der både boligselgere og kjøpere er mer avventende enn tidligere i vinter.

– Vi har lagt bak oss flere renteøkninger og ting blir dyrere. Det kjennes på folks lommebøker, og gjør folk mer usikre på egen økonomi, forklarer Helberg.

STIGER: Boligprisene i Tromsø fortsetter å stige, men prisøkningen er ikke så stor som landsgjennomsnittet, sier banksjef i Nordea Tromsø, Aleksander Helberg. Foto: Nordea

Under landssnittet

Tromsø har lenge hatt, nest etter Oslo, landets høyeste gjennomsnittspriser på boliger, og opplever en prisøkning på 3,5 prosent siden nyttår. Mens byer som Kristiansand og Stavanger opplever en prisøkning siden nyttår på over 9 prosent. Landsgjennomsnittet er på 5,8 prosent.

Helberg tror likevel ikke det nødvendigvis er signaler på at andre byer er i ferd med å passere Tromsø på boligpriser.

– Tromsø har sin infrastruktur der mange ønsker å bo på øya. Derfor er det et begrenset marked i Tromsø, der vi ofte ser at det samler seg mange rundt konkrete objekter som det ofte blir budkrig på. Men, som sagt, så forblir «liggetiden» på salgsobjekter i Tromsø lengre enn landsgjennomsnittet, sier han.

Stor pågang

Men samtidig sier han at de i Nordea opplever stor pågang på finansieringsbevis.

– Vi har hatt en vekst på 20 prosent i søknader om boliglån i årets første måneder, sammenlignet med samme periode i fjor, sier han.

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4.487.285 kroner ved utgangen av mars. Snittprisen i Tromsø var 4.614.524 kroner, som fremdeles gjør Tromsø til landets nest dyreste by å kjøpe bolig i. I Oslo er boligsnittprisen hele 6.479.520 kroner.

Nest etter Tromsø følger Stavanger med en snittpris på ca. 4,2 millioner kroner, etterfulgt av Trondheim (4,1 mill.), Bergen (4 mill.) og Kristiansand (3,5 mill.).