Denne saken er skrevet av skoleelev Christoffer Molaug Winkler (14) som er PRYO (praktisk yrkesorientering)-elev hos Mediehuset iTromsø denne uken. Han har selv en mor med kreft.

Treffpunkt er et tilbud og en møteplass for barn og unge som enten er pårørende eller etterlatte etter alvorlig sykdom og død. Det er opprettet ei barnegruppe for dem mellom 6 og 16 år og ei ungdomsgruppe for dem mellom 13 og 18 år.

Anna Emilie Jakobsen (16) fra Tromsø er en av dem deltar på treffene. Hun mistet faren sin i kreft i 2017.

– Å ha de gode samtalene om at det kommer til å gå bra til slutt uansett utfallet av alvorlig sykdom, det å se at andre familier har klarte det, så da skal vel vi også klare det, det er viktig, sier hun.

Jakobsen har gått regelmessig på treffene siden faren døde.

– Vi bruker å samles i en sirkel der vi introduserer oss og snakker om hvorfor vi er der. Det er selvfølgelig helt frivillig om man ønsker å dele, sier hun.

– Kan føle seg utrolig alene

Treffpunkt arrangeres av Kreftforeningen. I Tromsø er det rådgiver Marie Knudsen i Kreftforeningen og 18 frivillige, som har fått opplæring og trening, som drifter møteplassen.

– Barn som har foreldre eller andre relasjoner som er syke, og barn som har opplevd at noen de er kjempeglad i har dødd, kan føle seg så utrolig alene. Det er ikke alltids noen i klassen, på trinnet eller på fotballaget som for eksempel har opplevd at pappa er død eller at mamma har kreft, men på Treffpunkt er det ganske mange som har opplevd det, forteller hun.

Brage Larsen Sollund, distriktsleder for Troms- og Finnmark i Kreftforeningen, forteller at det er en del ting som er vanskelig å snakke om.

– Man skal ha veldig respekt for at når du opplever kreft, alvorlig sykdom eller død i nær familie, så er det vanskelig. Det handler om å ha en plass å adressere det på, enten det er vårt tilbud, hos helsesøster eller hos psykolog. Folk er forskjellige og har forskjellige behov, men det å ha et mulig treffsted, det synes jeg er viktig, sier han.

UTENFOR KONTORET: Distriktsleder Brage Larsen Sollund og rådgiver Mari Knudsen i Kreftforeningen, her utenfor lokalene i Grønnegata, forteller at Treffpunkt er et viktig tilbud. – Man kan føle seg veldig alene, sier Knudsen.

Vil selv bli frivillig: – Det har hjulpet meg masse

Anna Emilie Jakobsen forteller at gjengen ikke bare snakker om alt det som er tungt, vanskelig og sårt.

– Etter praten får vi i oss god mat og drar på en eller annen aktivitet, enten bowling, golf, bingo eller noe annet. De frivillige er veldig kreative og ønsker at vi også skal få være med å bestemme hva vi skal gjøre, sier hun.

– De frivillige også ganske gode til å spre glede. Flere av de frivillige har jobbet lenge for Kreftforeningen og har fulgt familiene lenge, de har fått erfare utfallet av alvorlig sykdom, uansett hva resultatet ble. Man kan liksom tulle med dem om alt, og samtidig være seriøs når man skal være seriøs, legger hun til.

Hun ønsker selv å bli frivillig.

– Treffpunkt har blitt en så stor del av livet mitt, og jeg ønsker at det skal forsette å være det. Det har hjulpet meg så masse, sier hun.